Εδώ και τώρα Ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων

Εδώ και πολύ καιρό έχω καταθέσει τις προτάσεις μου, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ασφαλιστικού και για την Ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Με παρεμβάσεις μου στην Ευρωβουλή, με δημόσιες ομιλίες, με συνεντεύξεις, αλλά και με αρθρογραφία, έχω διαμηνύσει ότι υπάρχουν άμεσες λύσεις, για το μεγάλο αυτό κοινωνικοοικονομικό ζήτημα.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση «περί άλλων τυρβάζουν». Οι προτάσεις μας για το Ασφαλιστικό είναι πρακτικές και άμεσα εφαρμόσιμες και χρειάζεται απλά πολιτική βούληση και πολιτική ικανότητα για να εφαρμοσθούν. Τα γεγονότα, δυστυχώς, αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει τίποτε από αυτά, αφού αφενός μεν δεν εφαρμόζει τις εμπεριστατωμένες και πρακτικές αυτές προτάσεις και αφετέρου φοβάται ακόμα και να τις συζητήσει.

Γράφει ο Νότης Μαριάς

Εμείς, όμως, θα συνεχίσουμε να πράττουμε το καθήκον μας και να ενημερώνουμε τον Ελληνικό Λαό. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχουν άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις, για τα μεγάλα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα της χώρας μας.

Για το μεγάλο πρόβλημα του Ασφαλιστικού, θα πρέπει να επισημανθεί γι’ άλλη μια φορά ότι από τα 86 δις ευρώ του τρίτου δανειακού πακέτου και σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Κομισιόν, θα περισσέψουν μετά το τυπικό τέλος του Προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και αφού εξοφληθούν όλοι, 25 δις ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε 14 δις ευρώ από τα ως άνω 25 δις ευρώ να δοθούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία ζημιώθηκαν αντίστοιχο ποσό από το PSI και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα των Ταμείων. Αυτή η ρευστότητα επενδυόμενη σε δεκαετή ομόλογα του Αμερικανικού δημοσίου με επιτόκιο 3%, θα δίνει 420 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για μια δεκαετία, προσφέροντας έτσι καθοριστική χείρα βοηθείας στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Υπενθυμίζω ότι σε σχετικό άρθρο μου στις 10/1/2016 είχα επισημάνει ότι παραμονές του PSI, η ΕΚΤ φρόντισε να εξαιρεθούν από το «κούρεμα» όσα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου διακρατούσε η ίδια. Έριξε έτσι όλο το κόστος από το «κούρεμα» του PSI στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στα Ελληνικά πανεπιστήμια, στους χιλιάδες μικρούς ιδιώτες ομολογιούχους και στα άμοιρα Ασφαλιστικά Ταμεία που είχαν εναποθέσει, με πολιτική κυρίως εντολή, τις εισφορές των εργαζομένων στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Και ενώ οι Τράπεζες σώζονται κάθε τρεις και λίγο με αλλεπάλληλα προγράμματα Ανακεφαλαιοποίησης τα τελευταία χρόνια, το μάρμαρο του PSI συνεχίζουν να το πληρώνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι Έλληνες συνταξιούχοι.

Επιπλέον η ακίνητη περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων, ύψους άνω του 1,5 δις ευρώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με τη μορφή ομολόγων ακινήτων. Αυτά τα ομόλογα ακινήτων μπορεί να τα αγοράσει η Τράπεζα της Ελλάδος αντί να αγοράζει στην ποσοτική χαλάρωση τα ομόλογα του ESM και τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στο παρελθόν αντίστοιχη πρόταση για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων με τη μορφή ομολόγων ακινήτων είχε διατυπώσει και ο κ. Στουρνάρας.

Επίσης, επιβάλλεται να υπάρξουν νέοι κοινωνικοί πόροι. Πρώτον μπορεί να αποφασισθεί να παρακρατείται ένα ποσοστό από την καταβολή των διοδίων για τη στήριξη των Ασφαλιστικών Ταμείων και δεύτερον θα πρέπει να βρεθούν και άλλοι κοινωνικοί πόροι πχ από τα κέρδη των εξορύξεων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Επιπροσθέτως, για να βοηθηθούν οι συνταξιούχοι και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας με κόκκινα δάνεια, επιβάλλεται με 4,5 δις ευρώ, από τα παραπάνω 25 δις ευρώ να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Σωτηρίας Δανειοληπτών, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στον κάθε δανειολήπτη να πάει ο ίδιος να αγοράσει, υπό προϋποθέσεις, το δάνειό του.

Οι προτάσεις μας για την επίλυση του Ασφαλιστικού συμπληρώνονται και με τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Σε σχέση με την αύξηση της απασχόλησης 6 δις ευρώ από τα παραπάνω 25 δις ευρώ θα πρέπει να διατεθούν για τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας. Μια νέα θέση εργασίας για κάθε μια μικρομεσαία επιχείρηση.

Τέλος σε σχέση με το δημογραφικό, στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Πολυτέκνων, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2017, από την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, είχα επισημάνει εκτός των άλλων ότι καθοριστικός παράγοντας, για την μακροχρόνια επιβίωση του Ασφαλιστικού, είναι η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Έτσι για την αύξηση των γεννήσεων, επιβάλλονται επιπρόσθετες παρεμβάσεις οικονομικές, κοινωνικές και καινοτόμες. Η πολύτεκνη οικογένεια είναι αναγκαίο να αναδειχθεί ως οικογένεια πρότυπο. Πέραν της οικονομικής ενίσχυσης, των κοινωνικών και εθνικών κινήτρων που είναι απαραίτητο να προσφερθούν στις πολύτεκνες οικογένειες, προτείνουμε επίσης να χαραχθούν συγκεκριμένοι στόχοι και να υλοποιηθούν εθνικές στρατηγικές.

Δυστυχώς οι προτάσεις μας, οι οποίες, επαναλαμβάνω, είναι πρακτικές και άμεσα εφαρμόσιμες, δεν υλοποιούνται.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχει ο Ελληνικός Λαός, ο οποίος δεν ανέχεται άλλο την αδιαφορία, την ολιγωρία, την υποκρισία, τα ψέματα, τις αναποτελεσματικές πολιτικές και τους δήθεν μονόδρομους που οδηγούν στην εξαθλίωση. Ο Ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον ότι υπάρχει για την ΕΛΛΑΔΑ, Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.