Επικίνδυνη ολιγωρία του ΕΦΕΤ στο διατροφικό σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών

Τις τεράστιες ευθύνες των αρμόδιων ευρωπαϊκών και εθνικών εποπτικών Αρχών για το νέο διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά είχα την ευκαιρία να στηλιτεύσω με παρέμβασή μου στις 31/8/2017 ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και αυτό γιατί ενώ τα ύποπτα δείγματα μολυσμένων αυγών είχαν ήδη ληφθεί από τις 15 Μαΐου τελικά τα μέτρα προστασίας των καταναλωτών λήφθηκαν στις 7 Αυγούστου!!!

Μάλιστα οι ευθύνες επιτείνονται μια και όπως αποκαλύφθηκε τα μολυσμένα αυγά από την Ολλανδία και το Βέλγιο κυκλοφορούν ήδη από το Σεπτέμβριο του 2016!!!

Επιπλέον αποδείχθηκε ότι οι Ολλανδικές Αρχές γνώριζαν για τα μολυσμένα αυγά από το Νοέμβριο του 2016 και όμως «εποίησαν τη νήσσαν».

νοτης μαριας
Γράφει ο Νότης Μαριάς

Πρόκειται για ένα τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο για το οποίο έχει ευθύνη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Εθνικές Αρχές.

Μάλιστα οι Ευρωπαίοι Υπουργοί θα συσκεφθούν τελικά για τη λήψη μέτρων  στις 26 Σεπτεμβρίου!!!

Επιπλέον καθώς ήμουν και ο μοναδικός Έλληνας Ευρωβουλευτής που συμμετείχα στη συζήτηση, ζήτησα να ενημερωθώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν μολυσμένα αυγά και κρέας πουλερικών έχουν εξαχθεί από Βέλγιο και Ολλανδία στην Ελλάδα, οπότε και έλαβα την απάντηση μετά από δεύτερη επίμονη παρέμβασή μου ότι  τελικά μια ύποπτη παρτίδα υγρών αυγών είχαν  εξαχθεί πρόσφατα και στην Ελλάδα!!!  Και όλα αυτά εν αγνοία βέβαια των Ελλήνων καταναλωτών.

Μετά το πέρας της συζήτησης η Γενική Διευθύντρια σε θέματα Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι συνεργάτες της διευκρίνισαν εκτός μικροφώνου, προφορικά και άτυπα ότι η εν λόγω ποσότητα,  το μέγεθος της οποίας δεν μπορούσαν και πάλι να προσδιορίσουν επακριβώς, τελικά δεν τέθηκε σε κυκλοφορία στην Ελληνική αγορά και επιστράφηκε στην χώρα εξαγωγής.

Το βράδυ της 31ης Αυγούστου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ενημέρωσαν ότι τελικά πρόκειται για μια παρτίδα σκόνης από ασπράδια αυγών 300 κιλών η οποία εισήχθη στην Ελλάδα από τη Γαλλία, αλλά και πάλι δεν με διαβεβαίωσαν γραπτώς εάν κυκλοφόρησε ή όχι στην αγορά.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2017 όμως ο ΕΦΕΤ μετά από τις ως άνω καταγγελίες-αποκαλύψεις μου ότι τελικά είχαν εισαχθεί και στην Ελλάδα 300 κιλά μολυσμένης με fipronil (μη εγκεκριμένη-δηλητηριώδης δραστική ουσία) παρτίδας σκόνης από ασπράδια αυγών και τα σκληρά ερωτήματά μου κατά πόσο  η ύποπτη αυτή παρτίδα κυκλοφόρησε ή όχι και στην Ελληνική αγορά, τελικά με επίσημη ανακοίνωσή του δικαίωσε πλήρως τις καταγγελίες μου.

Ο ΕΦΕΤ απάντησε ότι η παραπάνω ύποπτη παρτίδα 300 κιλών σκόνης από ασπράδια αυγών κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκε ουσιαστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χιλιάδων προϊόντων που καταναλώθηκαν ή θα καταναλωθούν αλλά δήθεν δεν υπάρχει κίνδυνος γιατί (όπως ισχυρίζεται ο ΕΦΕΤ) μοιράστηκε σε χιλιάδες προϊόντα αφού: «χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική επιχείρηση για τη δημιουργία μιγμάτων σε αναλογία 1 προς 100, τέτοια ώστε η συγκέντρωση του fipronil στο τελικό προϊόν (ξηρό μίγμα) να είναι τουλάχιστον 15 φορές μικρότερη από το νομοθετικό όριο των 0,005mg/Kg».

Έτσι το διατροφικό σκάνδαλο, με την ύποπτη παρτίδα 300 κιλών σκόνης από ασπράδια αυγών, συνεχίζεται πλέον μετά και από την παραπάνω ομολογία του ΕΦΕΤ ότι τελικά κυκλοφόρησε η μολυσμένη αυτή παρτίδα στη χώρα μας.

Η ολιγωρία των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών αρχών εντείνει την αγωνία και τα ερωτήματα:

-Γιατί άργησε να μας ενημερώσει ο ΕΦΕΤ αφού δήθεν δεν υπήρχε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, κανένας κίνδυνος;

-Μπορούμε να εμπιστευτούμε τις διαβεβαιώσεις του ΕΦΕΤ μετά και από την ασυγχώρητη ολιγωρία του;

-Ο ΕΦΕΤ μας πιστοποιεί ότι η μολυσμένη παρτίδα χρησιμοποιήθηκε για δημιουργία μιγμάτων αναλογίας 1 προς 100. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 30.000 ύποπτα μίγματα.  Αυτό καλυτερεύει ή τελικά χειροτερεύει τα πράγματα, αφού χιλιάδες Έλληνες, παιδιά και ενήλικες κατανάλωσαν ή θα καταναλώσουν τα υπολείμματα του fipronil;

-Πότε έκανε τη δειγματοληψία και τις αναλύσεις ο ΕΦΕΤ;  Πριν ή μετά τις καταγγελίες μου;

-Ποια Γαλλική εταιρεία εξήγαγε στην Πατρίδα μας την ύποπτη παρτίδα και ποια Ελληνική επιχείρηση χρησιμοποίησε την ύποπτη αυτή παρτίδα σκόνης από ασπράδια αυγών δημιουργώντας τα 30.000 ύποπτα μίγματα;

Τελικά καθώς δεν έλαβα καμιά απάντηση στα παραπάνω ερωτήματά μου από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ έθεσα το ζήτημα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τρίτη 12/9/2017 ζητώντας από τον αρμόδιο Επίτροπο Ανδρουκάιτις να μεριμνήσει για το θέμα.

Οψόμεθα .