Την μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητά η Δήμαρχος της Βαρκελώνης για την υπόθεση της Καταλονίας

Την μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητά η Δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου για την υπόθεση της Καταλονίας , στην κρίση που έχει φέρει αντιμέτωπη τη Μαδρίτη με την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, για την πρόθεσή της να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ισπανικής περιοχής.

«Μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης, αποτελεί χρέος μου, ως δημάρχου της πρωτεύουσας της Καταλονίας Βαρκελώνης, να απευθύνω έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάληψη μεσολαβητικής προσπάθειας ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Καταλονίας για τη εξεύρεση δημοκρατικής λύσης», γράφει η Αντα Κολάου σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Guardian.

«Η υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της Καταλονίας απέναντι σε ένα κύμα καταστολής που εφαρμόζεται από το ισπανικό κράτος» είναι αναγκαία. Απέχοντας πολύ από το να είναι «θεσμική διαμάχη», το θέμα της ανεξαρτησίας έχει μετατραπεί σε «κοινωνική και πολιτική σύγκρουση», θεωρεί η δήμαρχος της Βαρκελώνης.

Η ίδια είναι αντίθετη με την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας και επικριτική με τις «μονομερείς ενέργειες» της τοπικής κυβέρνησης, κατηγορεί ωστόσο την « αδιάλλακτη κυβέρνηση του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι» ως υπεύθυνη για την «επιδείνωση της κατάστασης».

«Οι ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα διακυβεύονται από τις απειλές σύλληψης 700 δημάρχων, το κλείσιμο ιστοσελίδων του διαδικτύου και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και τις συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της καταλανικής κυβέρνησης».

Οι καταλανικές αρχές επιμένουν στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει κριθεί παράνομο από την ισπανική δικαιοσύνη. Η κεντρική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να απαγορεύσει, μέχρι και να μπλοκάρει την πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα από τις δυνάμεις της τάξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μέχρις στιγμής αποφύγει να πάρει θέση και τις τελευταίες εβδομάδες επιμένει ότι πρόκειται για θέμα της ισπανικής εσωτερικής πολιτικής.