“Έπεσαν οι μάσκες Ντράγκι και Εurogroup για τα κόκκινα δάνεια” – Γράφει ο Νότης Μαριάς

Στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου (βλ. Η Ναυτεμπορική 21/2/2018, σελ. 4) εν μέσω Αποκριάς έπεσαν οι μάσκες για τα κόκκινα δάνεια, μια και ο Ντράγκι ως νέος Ανθύπατος απαίτησε με ιταμό τρόπο την άμεση ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά το αληθινό πρόσωπο της ΕΚΤ και της Ευρωζώνης.

Οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως μέλος της τρόικας για την μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο είναι τεράστιες. Μάλιστα αυτό έχει συνομολογηθεί ακόμη και από τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος απαντώντας σε Ερώτησή μας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες στις 7/12/2017, δήλωσε ότι τα μνημόνια διέσωσαν τις ξένες τράπεζες και όχι την Ελλάδα.

Και όμως η ΕΚΤ συνεχίζει το business as usual σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια απαιτώντας εδώ και τώρα ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προκειμένου τα κοράκια να αρπάξουν τα σπίτια των Ελλήνων.

Γράφει ο Νότης Μαριάς

Ενόψει της προκλητικής αυτής διαχρονικής στάσης της ΕΚΤ με παρέμβασή μου ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 5/2/2018, παρουσία του ίδιου του Ντράγκι, τόνισα το γεγονός πως «η ΕΚΤ συνεχίζει παράνομα να αρνείται την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση των Ελληνικών εταιρικών ομολόγων καθώς και των κρατικών Ελληνικών ομολόγων. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος μόνο για τη διετία 2015-2016 δαπάνησε 42,5 δις ευρώ για τη συμμετοχή της στην ποσοτική χαλάρωση».

Μάλιστα απευθυνόμενος στον Ιταλό του επεσήμανα ότι πρέπει επιτέλους «η ΕΚΤ να αποχωρήσει από την τρόικα προκειμένου να παύσει η σύγκρουση συμφερόντων που υπάρχει στο πλαίσιο της ΕΚΤ, μια και η ΕΚΤ φοράει 4 καπέλα αφού είναι μέλος της τρόικας, είναι δανειστής των κρατών μελών, ελέγχει τις συστημικές τράπεζες και υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητη νομισματική αρχή».

Στη συνέχεια, σε νέα παρέμβασή μου στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στις 6/2/2018, τόνισα πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να επιστρέψει τα κέρδη από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία αγόρασε με έκπτωση 40 % και τα οποία πληρώνεται στο 100 %.

Ομόλογα τα οποία εξαιρέθηκαν από το PSI και τη διαδικασία που έγινε, ενώ αντίθετα τα ομόλογα των Ασφαλιστικών Ταμείων κουρεύτηκαν. Πρέπει όλα τα κέρδη από τα SΜPs και τα ANFAs, όλα τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωσυστήματος να επιστραφούν στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει στήριξη της απασχόλησης γιατί η χώρα αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ανεργίας λόγω της μνημονιακής πολιτικής της τρόικας και του κυρίου Ντράγκι».

Μάλιστα, όπως προκύπτει από δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Καθημερινής στις 22/2/2018, τα κέρδη της ίδιας της ΕΚΤ από Ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο της προγράμματος SΜP ανήλθαν πέρυσι σε 154 εκατ. ευρώ και το 2016 σε 185 εκατ. ευρώ, ήτοι συνολικά ανήλθαν σε 339 εκατ. ευρώ εντός μιας διετίας. Για να γίνει αντιληπτή η τάξη μεγέθους των κερδών αυτών αρκεί να επισημανθεί ότι οι προβλεπόμενες μνημονιακές μειώσεις του ΕΚΑΣ για το 2018 και 2019 ανέρχονται σε 284 εκατ. ευρώ (ήτοι 234 εκατ. ευρώ το 2018 και 50 εκατ. ευρώ το 2019, βλ. Η Καθημερινή-ηλεκτρονική έκδοση 18/8/2016).

Φυσικά στα παραπάνω κέρδη της ΕΚΤ πρέπει να προστεθούν και τα τοκογλυφικά υπερκέρδη τα οποία απομυζά από τα εν λόγω ομόλογα τα οποία παρότι τα αγόρασε «σκοτωμένα» στο 60% της αξίας τους εντούτοις τελικά τα πληρώνεται στο 100%!!!
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι καθώς στα τέλη του 2017 η ΕΚΤ διακρατούσε τέτοια ομόλογα ονομαστικής αξίας 9,5 δις ευρώ (βλ. ηλεκτρονική έκδοση Καθημερινής 22/2/2018) στη λήξη των εν λόγω ομολόγων που υπολογίζεται σε 3 χρόνια περίπου η ΕΚΤ, κατά τα ανωτέρω, θα βγάλει επιπλέον κέρδη κοντά στα 3,2 δις ευρώ!!!

Και ενώ η ΕΚΤ πουλώντας αέρα κοπανιστό βγάζει δισεκατομμύρια από τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού, ο Ιταλός συνεχίζει ακάθεκτος τις πιέσεις για κόκκινα δάνεια και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Καθώς λοιπόν μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έναρξη εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και μάλιστα σε μαζική κλίμακα, πρέπει να επισημανθεί για άλλη μια φορά ότι οι προτάσεις του Κόμματός μας «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», επικεντρώνονται στην δημιουργία ενός Ταμείου Σωτηρίας Δανειοληπτών και στην εφαρμογή και στην Πατρίδα μας με αναγκαστικό τρόπο του μοντέλου της Κύπρου, το οποίο δίνει στο δανειολήπτη δικαίωμα προτίμησης να αγοράσει το δάνειό του, στην τιμή της πρώτης προσφοράς, που κάνουν στις τράπεζες τα κοράκια.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (βλ. Η Καθημερινή-Οικονομία 17-18/2/2018, σελ. 3) τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια ανέρχονται σε 31,8 δις ευρώ εκ των οποίων 21,1 δις ευρώ είναι τα στεγαστικά δάνεια και 10,9 δις τα καταναλωτικά δάνεια.

Η Ελλάδα με το τρίτο μνημόνιο έχει πάρει δάνειο 86 δις ευρώ και σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα  (Cnn.gr 6/12/2017 και Bankingnews.gr 26/12/2017) θα περισσέψουν μετά το τέλος του προγράμματος και αφού εξοφληθούν όλοι, τουλάχιστον 27,4 δις ευρώ.

Εμείς λοιπόν προτείνουμε, με 4,5 δις ευρώ από τα παραπάνω δανειακά κεφάλαια που περισσεύουν, να δημιουργηθεί ένα Ταμείο για Κόκκινα Δάνεια, ένα Ταμείο Σωτηρίας των Δανειοληπτών, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να πάει ο ίδιος να αγοράσει, υπό προϋποθέσεις, το δάνειό του.

Με τον τρόπο αυτόν μπορεί πλέον να μπει τελεία και παύλα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και οι φτωχοποιημένοι από το μνημόνιο Έλληνες να σώσουν τα σπίτια τους.

Γιατί άραγε δεν εφαρμόζουν την πρότασή μας κυβέρνηση και αντιπολίτευση;
Προφανώς γιατί δεν τολμούν να ορθώσουν ανάστημα στον Ντράγκι και στην παρέα του που κατοικοεδρεύουν στην Φρανκφούρτη