Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, είναι ο τίτλος του ενδιαφέροντος , όσο και επίκαιρου άρθρου που υπογράφει ο Παναγιώτης Γ. Χαλβατσιώτης Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο
Αφού ο ιός SARS-COV-2 έχει πλέον μεγάλη διασπορά στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία.
Το πρόβλημα αυτό της υγείας μας ξεκίνησε από την Κίνα και η μεγάλη του εξάπλωση αλλά και ο αριθμός των κρουσμάτων έχει γεμίσει με αισθήματα πανικού τους πολίτες.
Τα μόνα αισιόδοξα μηνύματα προέρχονται και πάλι από την Κίνα που κατόρθωσε να περιορίσει τόσο των αριθμό των κρουσμάτων όσο και τις απώλειες σε εθνικό επίπεδο με αντάλλαγμα όμως τα αυστηρά και τα περιοριστικά μέτρα.
Κάθε χώρα πλέον θα πρέπει να ενεργοποιήσει στον ύψιστο βαθμό όλα τα πρωτόκολλα συλλογικής αντίδρασης και αντιμετώπισης της διασποράς του ιού.
Στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχει η πολιτική διάρθρωση της Κινέζικης κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να μην είναι και τόσο εύκολο ιδίως για τις Δυτικές χώρες να αναλάβουν το πολιτικό κόστος σκληρών αποφάσεων, όπως μπορεί να είναι ο απόλυτος αποκλεισμός γεωγραφικών περιοχών.
Ωστόσο ο απώτερος στόχος θα πρέπει να είναι, μαζί με την ενίσχυση των συστημάτων υγείας για την επαρκή κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της χώρας, η δραστική μείωση των νέων κρουσμάτων.
Η παρατήρηση και η καταγραφή των περιστατικών, η εξαντλητική ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, η κοινωνική απομόνωση, ο περιορισμών των ταξιδιών, η ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού για τις ορθές αρχές υγιεινή και ο μαζικός εμβολιασμός με την εμφάνιση του εμβολίου – ιδιαίτερα για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς – θα καθυστερήσουν την εξάπλωση και θα αποσυμφορήσουν τα συστήματα υγείας.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ισοσταθμίσουν την ηθική, κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση, με το τελικό κέρδος που είναι η υγεία του πληθυσμού.
Ο κορωνοϊός δεν είναι καλοήθης, δυστυχώς σκοτώνει, και για το λόγο αυτό οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν με αίσθημα ευθύνης την εθνική ασφάλεια.
Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα οι οδηγίες του πως θα αντιμετωπίζονται οι πάσχοντες από τον κορωνοϊό, να εκπαιδευτούν όλοι οι επιστήμονες υγείας, ακόμα και με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, να διατεθούν όλα τα αναλώσιμα και διαγνωστικά αντιδραστήρια, να υπάρξει παροχή των υλικών προστασίας και εφοδιασμός με αναπνευστήρες και συστήματα παροχής οξυγόνου, και τέλος να υπάρξει οργάνωση και συλλογική λειτουργία.
Το Ευρωπαϊκό κέντρο για την πρόληψη και τον έλεγχο των μεταδιδόμενων νοσημάτων ανανεώνει καθημερινά τις διαθέσιμες πληροφορίες και συστάσεις στα Εθνικά κέντρα αποφάσεων των Ευρωπαϊκών κρατών.
Αυτά με τη σειρά τους θα πρέπει να δράσουν αποφασιστικά και να μην υιοθετούν αρνητικές και κοντόφθαλμες θεωρήσεις των οικονομικών συνεπειών, ή τη δήθεν καταπάτηση της ατομικής ελευθερίας.
Στόχος θα πρέπει να είναι διατήρηση της υγείας μας και οφείλουμε άμεσα με ατομική και συλλογική ευθύνη να οδηγηθούμε σε ασφαλή αποτελέσματα με τη λήψη των κατάλληλων δράσεων.
Παναγιώτης Γ. Χαλβατσιώτης
Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας
Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών