«Η κόντρα Ευρωβουλής και ΕΚΤ και πως να ξεφορτωθούμε τα «κοράκια»

«Η κόντρα Ευρωβουλής και ΕΚΤ και πως να ξεφορτωθούμε τα «κοράκια»

Το τελευταίο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για μαζικό ξεπούλημα των μη εξυπηρετούμενων (κόκκινων) δανείων ύψους σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, πυροδότησε έντονη διαμάχη μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι καλεί τις τράπεζες να λάβουν πιο σκληρά μέτρα όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια και προσπαθεί να επιβάλλει την εγγραφή επιπλέον αυξημένων προβλέψεων στους ισολογισμούς των τραπεζών, εντός των επομένων ετών. Αυτό, είναι ένας μοχλός πίεσης προς τις τράπεζες να ξεφορτωθούν «άρον-άρον» τα κόκκινα δάνεια και να τα ξεπουλήσουν «όσο-όσο», στα «κοράκια».

νοτης μαριας
Γράφει ο Νότης Μαριάς

Επί του θέματος, επειδή αντέδρασε η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας (κάτι που δεν έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος), ο κ. Ταγιάνι διεμήνυσε στον κ. Ντράγκι ότι δεν ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΚΤ να ρυθμίσει τους κανόνες με τους οποίους θα ξεφορτωθούν, ουσιαστικά, τα κόκκινα δάνεια οι Τράπεζες και ότι σε αυτό είναι συν-νομοθέτης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επισημαίνω ότι ο Αντόνιο Ταγιάνι προειδοποίησε τον Μάριο Ντράγκι ότι εάν δεν σεβαστεί τις αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο επιθυμεί ομαλές κοινωνικές εξελίξεις στο θέμα των κόκκινων δανείων, θα υπάρξει διαθεσμική κρίση.

Ο κ. Ντράγκι, όμως, δείχνει να μην πτοείται και απαντά ότι «το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι εκεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Αφού εκφράσω τη δυσφορία μου, για την μη αξιοποίηση, από το Μαξίμου, της διαμάχης αυτής, η οποία μας προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία να προστατέψουμε τους Έλληνες δανειολήπτες από τα κοράκια, δηλώνω ότι αφενός μεν πρέπει να αξιοποιήσουμε τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που λέει στον κ. Ντράγκι ως εδώ και μη παρέκει και αφετέρου ότι πρέπει να απαιτήσουμε από τον κ. Στουρνάρα να πάρει θέση και προφανώς μια θέση σαν αυτή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας.

Η έναρξη της διαμάχης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μας προσφέρει επίσης την ευκαιρία να αγωνιστούμε και κατά του φαινομένου των υπερχρεώσεων και των κρυφών χρεώσεων των Ελληνικών τραπεζών, επί των συναλλαγών μέσω POS, πιστωτικών καρτών κλπ, καθώς και των χρεώσεων επί των καταναλωτικών και άλλων δανείων.

Μάλιστα, μετά από πρωτοβουλία μου, διεξάγεται τον ερχόμενο Ιανουάριο ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτηση επί του θέματος και θα κληθούν οι τράπεζες, θα κληθεί και η Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά κυρίως θα κληθεί η ΕΚΤ να τοποθετηθεί.

Η συγκυρία, λοιπόν, επιβάλλει άμεσες δράσεις τόσο ενάντια στις υπερχρεώσεις των τραπεζών όσο και ενάντια στα κοράκια με στόχο τη σωτηρία των περιουσιών των Ελλήνων.

Πολλές φορές με ομιλίες μου στην Ευρωβουλή, με αρθογραφία και με δεκάδες συνεντεύξεις έχω επαναλάβει τις προτάσεις του Κόμματός μας «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», οι οποίες μπορούν να βάλουν τελεία και παύλα στους επικείμενους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Οι προτάσεις μας για τα κόκκινα δάνεια επικεντρώνονται στην δημιουργία Ταμείου Σωτηρίας Δανειοληπτών και στην εφαρμογή και στην Πατρίδα μας του μοντέλου της Κύπρου, το οποίο δίνει στο δανειολήπτη δικαίωμα προτίμησης να αγοράσει το δάνειό του, στην τιμή της πρώτης προσφοράς, που κάνουν στις τράπεζες τα «κοράκια».

Η Ελλάδα με το τρίτο μνημόνιο έχει πάρει δάνειο 86 δις ευρώ και απ’ ότι αποδείχθηκε, υπάρχει σχετικό έγγραφο της Κομισιόν, θα περισσέψουν μετά το τέλος του προγράμματος και αφού εξοφληθούν όλοι, τουλάχιστον 24,7 δις ευρώ.

Εμείς λοιπόν προτείνουμε με 4,5 δις ευρώ, από αυτά, να δημιουργηθεί ένα Ταμείο για Κόκκινα Δάνεια, ένα Ταμείο Σωτηρίας των Δανειοληπτών, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να πάει ο ίδιος να αγοράσει, υπό προϋποθέσεις, το δάνειό του.

Μάλιστα, από την ομιλία μου για τα κόκκινα δάνεια και τη συζήτηση που ακολούθησε στις 16/10/2017, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Αστόρια», του Ηρακλείου, στα πλαίσια Ημερίδας, την οποία διοργάνωσε η Ομάδα των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ECR Group), αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι οι προτάσεις μας γίνονται αποδεκτές από τους πολίτες, αλλά δυστυχώς η Κυβέρνηση «περί άλλων τυρβάζει».

Θεωρεί, μάλλον, πιο σημαντικό το γεγονός ότι προσέφερε μια ιδιαίτερα μεγάλη «επενδυτική» συμφωνία, με τα 2.4 δις δολάρια για την αναβάθμιση των F16, που θα βοηθήσει σημαντικά την Αμερικανική οικονομία και θα μειώσει την ανεργία στις ΗΠΑ. Αρκούμενη, μάλιστα, στα «καλά» λόγια του κ. Τραμπ και τις «καλές» φωτογραφίες, αφήνει τον Ελληνικό λαό έρμαιο στα κοράκια, τη λιτότητα και τη φτώχια.

Όμως ο Ελληνικός λαός δεν ανέχεται άλλο την αδιαφορία για τα προβλήματα του, τον εφιάλτη των κορακιών, την λιτότητα και τους δήθεν μονόδρομους, που οδηγούν στην εξαθλίωση. Ο Ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον ότι υπάρχει για την ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ».