Οι Νεκροί ζητούν δικαίωση και ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα, είναι ο τίτλος του άρθρου της γνωστής Δικηγόρου κ. Ιωάννας Π. Λαχανά , το οποίο και ακολουθεί
Δύσκολοι καιροί για ακυβέρνητες πολιτείες. Η τραγωδία , ο θρήνος, ο όλεθρος στην πιο σκληρή μορφή του επέρχεται με την μορφή πεπρωμένου που είναι «φυγείν αδύνατο» .Η πατρίδα μας δυστυχώς έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στο διάβα της ιστορίας , με πιο πρόσφατη τη φονική πυρκαγιά στο ΜΑΤΙ η οποία εξαφάνισε σε ελάχιστο χρόνο ζωές, περιουσίες και βέβαια ένα ανύπαρκτο κρατικό μηχανισμό που – υποτίθεται- τον επόπτευε και τον συντόνιζε μια κυβέρνηση που θυμίζει τον Χριστόφορο Κολόμβο , ο οποίος όταν ξεκίνησε δεν ήξερε που πήγαινε και όταν έφτασε στην Αμερική δεν ήξερε που είχε φτάσει.
Οι νεκροί όμως ζητούσαν δικαίωση και αυτό μόνο η απαίτηση άμα και η υλοποίηση της άμεσης σύλληψης με τις διατάξεις περί αυτοφώρου και μάλιστα για σειρά κακουργημάτων κυβερνητικών και κρατικών υπευθύνων. Να ληφθεί δε υπ’ όψη ότι και η ασυλία κάμπτεται μπρος στο αυτόφωρο κακούργημα. Και αμέσως να ξεκινούσε μια σειρά ανακρίσεων με τους υπεύθυνους σε κράτηση μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια οι παραλείψεις και οι ευθύνες τους . Δυστυχώς το έλλειμμα αυτό του πολιτικού κόσμου δεν είναι δυνατόν ή τουλάχιστον εύκολο να καλυφθεί από την Εισαγγελική εξουσία όπως είναι δομημένη, με αποτέλεσμα η έκφραση «είμαστε μια ανοχύρωτη πολιτεία» να είναι καθημερινή έκφραση και να μην προκαλεί καμία εντύπωση σε κανένα . Από κοντά όμως και η αντιπολίτευση . Ίσως γιατί το «ταγκό πρέπει να το χορεύουν δύο». Aντί να αντιδράσει με καταιγιστικούς ρυθμούς άμεσα δηλαδή και αποτελεσματικά από σεβασμό και μόνο στη μνήμη αυτών που πλήρωσαν χρόνιες παθογένειες της Ελληνικής διοίκησης και πολιτείας ,επέλεξε “χαμηλούς τόνους” “σεβόμενη” τους νεκρούς .Είναι καιρός όμως να θεσμοθετηθεί και στη χώρα μας ο θεσμός του «Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας». Πρόκειται για ένα θεσμό υπεράνω των πολιτικών , χωρίς καμία εξάρτηση και στον οποίον μπορούν να προσφύγουν οι πολίτες όλης της χώρας για αποτελεσματική προστασία, ενώ η αυτόνομη και αυτεπάγγελτη δράση του μπορεί να προστατέψει άμεσα, έγκαιρα, έγκυρα και αποτελεσματικά πολίτες και πολιτεία.
Στη θέση αυτή θα μπορεί να διορίζεται δικαστικός λειτουργός , καθηγητής Νομικής ή και δικηγόρος με μία δεκάδα τουλάχιστον βοηθούς Εισαγγελείς.
Αν λειτουργούσε ο θεσμός αυτός το ίδιο βράδυ της τραγωδίας θα μπορούσαν να είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης διάρκειας μέχρι 8 τουλάχιστον ημερών. Δεν είναι δυνατόν να είναι δεκάδες οι νεκροί από τη μια μεριά και μηδέν (0) οι συλλήψεις από την άλλη. Οι δικαιολογίες περί κλιματικής αλλαγής και αυθαιρέτων είναι παντελώς αίολες , αβάσιμες και αστήρικτες και εκ του πονηρού.
Η περιοχή ήταν δεδομένη ,η δόμηση γνωστή επίσης και υποτίθεται ότι τα σχέδια είχαν συνταχθεί με βάση τα δεδομένα αυτά και όχι επί χάρτου.
Υ.Γ 1. Να μου επιτραπεί – μ ’όλο το σεβασμό στο πρόσωπο και στο θεσμό- να επισημάνω ένα μεγάλο «Γιατί» που αφορά τον Πρώτο Πολίτη της χώρας. Γιατί πάλι απών κ. Πρόεδρε από το χώρο της τραγωδίας;
2. Όλοι όσοι το 2010 είμαστε κάτω από 40 ετών και χωρίς κυβερνητικές ευθύνες, θα πρέπει να αφήσουμε την εύκολη κριτική και τις θεωρίες και να προχωρήσουμε σε δράσεις.
Και αυτό σκοπεύω να κάνω και να προτείνω σύντομα.
You must be logged in to post a comment.