“Άνθρακας ο θησαυρός” της ποσοτικής χαλάρωσης

“Άνθρακας ο θησαυρός” της ποσοτικής χαλάρωσης-Γράφει ο Νότης Μαριάς, Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα στην κυβερνητική ρητορική προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τον νέο κοινωνικό Αρμαγεδώνα που θα επιφέρει το τέταρτο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση μνημόνιο είναι και η επικείμενη ένταξη της Ελλάδας στην περίφημη ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι πριν καν στεγνώσει το μελάνι της προσυμφωνίας για το τέταρτο μνημόνιο τραπεζικές πηγές έδωσαν το μήνυμα ότι QE για την Ελλάδα δεν πρόκειται να υπάρξει πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.

Αυτά προκύπτουν από αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Kathimerini English Edition της 4ης Μαΐου 2017, σελ. 4 και υπό τον εύγλωττο τίτλο «No QE till September, say bankers”.

Ραντεβού λοιπόν το Σεπτέμβρη για την ποσοτική χαλάρωση παρότι τα διάφορα μνημονιακά παπαγαλάκια με διαρροές προς τον τύπο διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι η ένταξη της Ελλάδας στο QE θα αποφασιστεί από την ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Καταρχάς θα πρέπει να σημειωθεί ότι το QE σύμφωνα με τον Ντράγκι αναμένεται να λήξει τον Μάρτιο του 2018 χωρίς βέβαια να αποκλείεται και ενδεχόμενη παράταση του. Πάντως με δηλώσεις του ο Αυστριακός Έβαλντ Νοβότνι μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (Ναυτεμπορική 3/5/2017 σελ. 24) αρχίζει να προλειαίνει το έδαφος για την ενδεχόμενη μείωση ή και εγκατάλειψη του QE εντός του 2018. Επιπλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά το γεγονός ότι το περίφημο Πρόγραμμα Αγοράς Ενεργητικού συνολικού ύψους 2,3 τρις € μέχρι στιγμής έχει κατά 80% κατευθυνθεί σε Γερμανία (60%) και στη Γαλλία (20%) με το υπόλοιπο 10% να καταλήγει στην ενίσχυση της ρευστότητας σε Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Φινλανδία (Ναυτεμπορική 3/5/2017 σελ. 24).

Έτσι ενώ ο Ευρωπαϊκός Νότος έχει κυριολεκτικά στεγνώσει από ρευστότητα, έχοντας ταυτόχρονα δει την ανεργία να πιάνει ταβάνι, τελικά ο σκληρός πυρήνας της ευρωζώνης του Ευρωπαϊκού Βορρά καταπίνει κυριολεκτικά τα ευρώ που ρίχνει ο Ντράγκι στην ποσοτική χαλάρωση.

Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με τον ιδιαίτερα δραστήριο ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδας στο QE μια και τα έτη 2015 και 2016 έχει δαπανήσει 42,5 δις ευρώ αγοράζοντας ομόλογα διεθνών οργανισμών όπως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ), της ΕΕ, του EFSE, του ESM κλπ. Δηλαδή στην πράξη η ΤτΕ αφενός μεν δάνεισε τους δανειστές της χώρας προκειμένου να μας δανείσουν επιβάλλοντας μάλιστα τρίτο και τέταρτο μνημόνιο και αφετέρου δάνεισε την ΕΤΕ η οποία με τη σειρά της δάνεισε την Fraport με 280 εκατ. ευρώ προκείμενου να βρει λεφτά για να αρπάξει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια για 40 χρόνια.

Όμως ο δρόμος της χώρας προς το QE είναι στρωμένος με αγκάθια και αυτό προκύπτει από την Γραπτή Απάντηση του Ντράγκι σε Ερώτηση μου, Απάντηση την οποία μου απέστειλε ο Ιταλός στις 5/4/2017. Εκεί αποκαλύπτει ότι η ένταξη της Ελλάδας στο QE θα γίνει αφού πληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μάλιστα θα είναι δίμηνης διάρκειας. QE λοιπόν ορισμένου χρόνου και με πολλούς αστερίσκους.

Την αποκαλυπτική αυτή απάντηση του Ντράγκι το μνημονιακό επιτελείο φρόντισε σχεδόν να την εξαφανίσει από τα ΜΜΕ, ίσως γιατί έτσι θα άρχιζε να καταρρέει το νεομνημονιακό τους αφήγημα.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί στο QE μετά τον Σεπτέμβρη του 2018 και μάλιστα για δύο μήνες, αυτό σημαίνει πολύ μικρότερη παροχή ρευστότητας η οποία θα λήξει σε πρώτη φάση τον Νοέμβριο του 2017. Μάλιστα ακόμα και αν ισχύσουν οι αστερίσκοι του Ντράγκι για πιθανή παράταση του QE «αν συντρέχουν έκτακτες περιστάσεις» σύμφωνα με τα παραπάνω, η εν λόγω παράταση του QE για την Ελλάδα θα φτάσει το πολύ μέχρι τον Μάρτιο του 2018, οπότε τελειώνει η διάρκεια λειτουργίας του ίδιου του QE.

Και φυσικά για να μπει η Ελλάδα στο QE ο Ντράγκι απαιτεί όχι δηλώσεις προθέσεων αλλά νομικές δεσμεύσεις δηλαδή ψήφιση και εφαρμογή κατά τα συμφωνηθέντα του τετάρτου μνημονίου αλλά και εφαρμογή όσων μέτρων του τρίτου μνημονίου δεν έχουν μπει ακόμα στην πράξη. Επιπλέον σύμφωνα με την ως άνω Απάντηση Ντράγκι απαιτείται και η ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Τέλος η δίμηνη ένταξη της Ελλάδας στο QE μπορεί σύμφωνα με τον Ντράγκι να διακοπεί πρόωρα «αν συντρέχουν έκτακτες περιστάσεις» ενώ το ποσό του QE που θα διατεθεί για ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου υπόκειται σε αυστηρές προδιαγραφές που έχουν σχέση με την έκδοση και το ποσοστό επί της εκάστοτε έκδοσης.

Δηλαδή ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.

*Νότης Μαριάς, Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»

[ads2]