Μια Βιώσιμη Ανάπτυξη Που Θα Αφαιρεί …. Γράφει Ο Λεωνίδας Πάντος

Μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα αφαιρεί, επιγράφεται το άρθρο του συνεργάτη-αρθρογράφου του mediakit.gr Λεωνίδα Πάντου , ο οποίος υποστηρίζει την οριστική απομάκρυνση της χωματερής στην Φυλή από την Δυτική Αθήνα , καθώς και κάθε ρυπογόνας χρήσης που την υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο , ενώ θεωρεί επιβεβλημένη την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής.

Ακολουθεί το άρθρο

Γράφει ο Λεωνίδας Πάντος

Αναμφισβήτητα , κορυφαίο ζήτημα καταγράφεται αυτό των απορριμμάτων και η διαχείρισή τους , όταν μάλιστα η υφιστάμενη κατάσταση στον ΧΥΤΑ Φυλής δεν επιτρέπει την περαιτέρω εκμετάλλευση του συγκεκριμένου χώρου , με το ρήγμα που προκλήθηκε , να θέτει ως άμεση προτεραιότητα την εδώ και τώρα λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η προβληματική κατάσταση είναι δεδομένη και έχει αποτυπωθεί με τον πλέον ανάγλυφο και ταυτόχρονα τραγικό τρόπο, θα μπορούσε κάλλιστα να υποστηριχτεί , τόσο για την υγεία των Πολιτών της περιοχής , αλλά και ευρύτερα , όσο και για το ίδιο το περιβαλλοντικό ανάγλυφο.

Οι κρίσεις που προέκυψαν περισσότερο προβλέψιμες παρά ξαφνικές ήταν. Οι εύκολα αντιληπτές ενδείξεις αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο. Η κατάσταση αναπόφευκτα θα οδηγούνταν στο τέλμα.

Οι αρμόδιοι φορείς έχοντας γνώση του προβλήματος, προτίμησαν να αγνοήσουν τα πρόδρομα συμπτώματα και να μην πράξουν έγκαιρα ώστε να αποσοβήσουν την εμφάνιση της κρίσιμης κατάστασης.

Ενώ προεκλογικά η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεσμευόταν για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, σήμερα 4 χρόνια μετά όχι μόνο δεν έχει αλλάξει κάτι αλλά έχει χειροτερεύσει κιόλας. Από την στιγμή που επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας ενός τόσο επιβαρυμένου χώρου απόθεσης απορριμμάτων αλλά και αποφασίζεται η επέκτασή του, είναι πασιφανές πως διαπράττεται ένα “έγκλημα διαρκείας” εις βάρος της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος.

Αξίζει να τονισθεί ότι το συνολικό πρόβλημα του ΧΥΤΑ Φυλής και της εν γένει διαχείρισης των απορριμμάτων απασχόλησε τα Ευρωπαϊκά Όργανα, αφού η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αποστείλει κλιμάκιο Ειδικών προκειμένου να ζητήσει από την Περιφέρεια Αττικής στοιχεία του εν λόγω χώρου και τις μελέτες για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής, μελέτες που κρατά στα χέρια του ο Δήμαρχος του ομώνυμου Δήμου.

Οι ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής και ειδικότερα της Περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου είναι δεδομένες και έχουν καταγραφεί με τον πλέον απόλυτο τρόπο.

Η ιδεοληπτική, σχεδόν εμμονική στάση της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής έχει ως αποτέλεσμα τη γιγάντωση του προβλήματος και την επιβάρυνση της υγείας των πολιτών.

Ακολουθώντας τον εύκολο δρόμο , επιλέγεται να συνεχιστεί η κακοποίηση που έχει υποστεί για χρόνια ολόκληρα η Δυτική Αττική, αφού η “αριστερή συνείδηση” και οι ταξικές επιλογές της “πρώτης φοράς Αριστεράς” και σε επίπεδο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην Αττική , βρίσκονται σε διαρκή ύπνωση.

Το “περιβαλλοντικό έγκλημα” συνεχίζεται με συνέπειες που βαραίνουν την υγεία των κατοίκων , και όπως κάθε έγκλημα, έτσι και αυτό έχει ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς.

Οι Πολίτες , και κυρίως εκείνοι που βιώνουν καθημερινά την κακοποίηση της ζωής τους , τους γνωρίζουν.
Χρέος τους , να αποτινάξουν εκείνους που τους πούλησαν τα “προεκλογικά καθρεφτάκια” και να τους στείλουν στα σπίτια τους , ενώ η απαίτηση για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής και η αδιαπραγμάτευτη θέση για την απόσυρση κάθε σκέψης των Κυβερνώντων για παρόμοια χρήση εντός των ορίων του Δυτικού χωροταξικού πλαισίου , πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.

Καμιά νέα χωματερή , κανένας χώρος με οποιαδήποτε μορφή, είτε ως ΧΥΤΑ , ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΕΑ , πρέπει να θεωρούνται απαγορευτικά για τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας , αφού η φέρουσα αντοχή της ευρύτερης περιοχής έχει εξαντληθεί από χρόνια.

Με δεδομένο ότι η Δυτική Αττική έχει μετατραπεί ως ο χώρος απόθεσης των απορριμμάτων της Αττικής , αποκτώντας διαχρονικά τον αρνητικό χαρακτηρισμό “σκουπιδότοπος” της Αττικής, έφθασε η ώρα αυτό να αλλάξει, στην βάση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής της βιώσιμης ανάπτυξης , που θα απελευθερώνει τον Δυτικό τομέα της Αθήνας από τέτοιες ή άλλες παρόμοιες οχλούσες και ρυπογόνες χρήσης .

Μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα αφαιρεί τους όρους και τους συντελεστές που υποβαθμίζουν περαιτέρω την περιοχή , ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύει τις προϋποθέσεις για μια περιβαλλοντικά αναβαθμισμένη Δυτική Αθήνα.