Απόκριες φέρνουν την άνοιξη στην Ελλάδα ελυτης

Οι Απόκριες φέρνουν την άνοιξη και η άνοιξη τα χελιδόνια

Οι Απόκριες φέρνουν την άνοιξη στην Ελλάδα, μιας Ελλάδας που γιορτάζει και ξορκίζει τη στεναχώρια και τη θλίψη που έπεσε στα κεφάλια μας τα χρόνια των μνημονίων.

Τρεις εβδομάδες αποκριάς κορυφώνονται  με μουσική, χορό, τραγούδι και ξεφάντωμα σε κάθε γωνίτσα της πατρίδας μας.  Γιατί απλά, έτσι έχει μάθει να κάνει το ελεύθερο πνεύμα των Ελλήνων από αρχαιοτάτων χρόνων,  μιας που το  αρχέτυπο του Θεού Διόνυσου, μας δίδαξε ότι ακόμη και στη θυσία  πηγαίνεις με γλέντι, χαρά και αισιοδοξία.

Μια αιώνια μέθεξη για τη χαρά της ζωής και το αποτελεσματικότερο ξόρκι στα πάσης φύσεως δεινά.

Οι Απόκριες ουσιαστικά αντλούν την καταγωγή τους από τα Ανθεστήρια, δηλαδή τα Αρχαιότερα Διονύσια και από τα Μεγάλα Διονύσια, τα οποία ήταν από τις πιο σημαντικές γιορτές της αρχαίας Αθήνας και τιμούσαν το θεό Διόνυσο με εύθυμες λατρευτικές πομπές, στις οποίες συμμετείχαν χορευτές, τραγουδιστές, μεταμφιεσμένοι σε Σάτυρους και Κένταυρους και προσωπιδοφόροι άνδρες και γυναίκες.

Στις μέρες μας αυτά αντικαταστάθηκαν από τις μουτσούνες γνωστών πολιτικών που διαφεντεύουν τον κόσμο, ή άλλες τρομακτικές μάσκες. Παρατηρώ ότι οι απόκριες σήμερα κουβαλούν τη δική τους μοναξιά… Μια βόλτα στην πάλαι ποτέ πολύβουη Πλάκα θα σε κάνει να προβληματιστείς για το κατά πόσο ο σύγχρονος Έλληνας διασκεδάζει, όπως αμέριμνα έκανε κάποτε, τότε που οι σερπαντίνες και τα κομφετί, οι πλάκες, τα τραγούδια,  οι καραμούζες και οι καζούρες έδιναν και έπαιρναν στην πιο παλιά γειτονιά της Αθήνας. Κάποιοι περιηγητές αναζητούν αυτό το κάτι, εις μάτην όμως…

Ευτυχώς όμως που υπάρχουν και οι τολμηροί, που ως άξιοι μιμητές του Διόνυσου παίρνουν τους δρόμους και με ό, τι κατεβάσει η φαντασία τους ξεσηκώνουν και τους άλλους και τελικά προκαλούν το χαμόγελο.

Κι αν αυτές οι μιμητικές πράξεις κάποτε είχαν ως σκοπό να «καλοπιάσουν» τη γη προκειμένου να προσφέρει την εποχή του θερισμού και της συγκομιδής τα πλούσια ελέη της, σήμερα μάλλον έχουν κι έναν άλλο σκοπό,  να κρατήσουν ζεσταμένο το χαμόγελο του Έλληνα μη τύχει και τα χελιδόνια δεν φέρουν την Άνοιξη…

Σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, ανορθώστε το πνεύμα και το βλέμμα στον ουρανό και τολμήστε να πετάξετε τον χαρταετό της πίστης ότι όλα θα πάνε καλύτερα.

Καλή Σαρακοστή!