φωτογράφος Θανάσης Οικονόμου

Ο φωτογράφος Θανάσης Οικονόμου, μιλά στην Athenswest και την Αγγελική Τσιώλη

Ο φωτογράφος Θανάσης Οικονόμου, ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «ΙΡΙΔΑ» του Δήμου Καματερού, μας προσκαλεί σε ένα οδοιπορικό με πυξίδα τις εικόνες και τους ήχους της φύσης.

Ο Θανάσης Οικονόμου, καλλιτεχνικός θησαυρός του Δήμου Καματερού, έχει βραβευτεί από το περιοδικό «Φωτογράφος» το 2005 και από την Ελληνική Φωτογραφική Ένωση το 2006.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωτογραφίας με δασκάλους και μέντορες τον Γιάννη Γαλάνη, τον Σαμουήλ Νέγρι , την Ιωάννα Βασδέκη και τον Γιάννη Παναγάκο.

Σπούδασε ηλεκτρονικά στα ΚΑΤΕΕ Αθήνας, τομέας που δεν τον προσέλκυσε ιδιαίτερα.

Αντίθετα, ο χώρος των τεχνών τον είχε κερδίσει από πολύ νωρίς. «Είχα την τύχη, ως έφηβος, να βρίσκομαι κοντά σε μια μεγάλη Γαλλίδα γλύπτρια και ζωγράφο, τη Victoria Bassi. Ήταν οικογενειακή φίλη. Τη φιλοξενούσαμε συχνά.»

Έτσι, μυήθηκε στη ζωγραφική. Ήρθε σε επαφή με την τέχνη της πυρογραφίας. Άρχισε να γράφει τα πρώτα του ποιήματα. Άγγιξε με λατρεία το χειροποίητο κόσμημα , το περιεργάστηκε και το φιλοτέχνησε δίπλα στη Bassi.

Πλέον κυκλοφορεί τις δικές του συλλογές κοσμημάτων σε γκαλερί, εκθέσεις και μπαζάρ. Έπειτα, μαζί με άλλους καλλιτέχνες από το χώρο της χαρακτικής, της ζωγραφικής και της φωτογραφίας, συνίδρυσαν την ΙΡΙΔΑ, μια ομάδα Τέχνης, η οποία εδράζεται στο Δήμο Καματερού αλλά επεκτείνει τις δράσεις της σε ολόκληρη την Αθήνα.

Αποτελεί καλλιτεχνικό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο Καματερό και τις υπόλοιπες γειτονιές της πόλης. «…Να ανοίγεις τους κήπους των ουρανών την ώρα των ονείρων».

Η έκθεση ξετυλίγεται εμπρός σου καρέ καρέ. Ορατή και σιωπηλή θα ‘λεγες πως είναι η απαράμιλλη ομορφιά της φύσης. Συνδυάζει με μαεστρία τα χρώματα ολόκληρης της παλέτας, τα πιο μεθυστικά αρώματα, τα πιο σαγηνευτικά ηλιοβασιλέματα.

Κι έπειτα αντικρίζεις το σιωπηλό πόνο της ερημωμένης γης, της μολυσμένης πηγής, της κατακαμένης βλάστησης.

Ένα μπουμπούκι σκάει πάνω στο ξερό κλαρί. Και η άνοιξη βιάζεται να ξανάρθει. Πώς το ανθρώπινο σώμα γίνεται ένα με το σώμα της φύσης, των δένδρων, των ιστών;

Και ‘μείς τυχεροί κληρονόμοι τέτοιου κάλλους ποιο σεβασμό επιδεικνύουμε; Eκτυφλωτική η λάμψη του χρήματος που μας συνεπήρε και μας αποπροσανατόλισε. Ποιες είναι οι ρίζες μας; Ποια μητέρα γη μας γέννησε, μας ανάθρεψε , μας έδωσε ζωή και πνοή; Πού θα κουρνιάζουμε, θα ονειρευόμαστε, θα βρίσκουμε το ζεστό μας καταφύγιο; «Aναζητώ σημάδια ότι υπάρχω , ότι υπάρχεις και τα βλέπω να φανερώνονται…»

Πώς ξεκινά η ενασχόλησή σας με τη φωτογραφία; Ποια η συμβολή της ζωγραφικής και της ποίησης, τέχνες με τις οποίες καταπιαστήκατε, στο φωτογραφικό σας έργο ;

H ενασχόληση με τη φωτογραφία ξεκινά προ πολλών ετών. Η οικολογική ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή σε διάφορες οικολογικές ομάδες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της φωτογραφικής μου ταυτότητας.

Όντας παρών στην καρδιά του προβλήματος, όπως στην περίπτωση του Ασωπού ποταμού ή των εμπρησμών στο νησί της Εύβοιας, έκανα φωτογραφικό ρεπορτάζ.

Κατέγραφα τη ζωή των έργων-δένδρων πριν και μετά την καταστροφή. Μάλιστα, το πέρασμά μου από τα καμένα ευβοϊκά δάση αποτέλεσε τη βάση για τη δημοσίευσή μου στον «Αδέσμευτο Τύπο», με τίτλο «Τα Δένδρα έχουν μνήμη , εμείς δεν έχουμε».
Όσον αφορά τη συμβολή της ζωγραφικής στο έργο μου, σίγουρα αυτή με βοήθησε ώστε να δημιουργήσω ένα φωτογραφικό στυλ ξεχωριστό, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που καθιστούν τις φωτογραφίες μου αναγνωρίσιμες. Το έργο μου μέσω της ζωγραφικής απέκτησε μια εικαστική προσέγγιση.

Έτσι, ενώ αρχικά οι εκθέσεις μου ήταν περισσότερο ανθρωποκεντρικές, Στη συνέχεια, δεχόμενος, όπως προείπα, επιρροές από τη ζωγραφική και την ποίηση, μπορώ να πω ότι οδεύω προς την εικαστική φωτογραφία.

Ο φωτογράφος Θανάσης Οικονόμου με την συνεργάτιδα της Athenswest Αγγελική Τσιώλη

Δώστε μας μια κατευθυντήρια γραμμή όσον αφορά την έκθεση σας, εδώ, στο φιλόξενο χώρο των εκδόσεων «Το Ροδακιό».

«Η Σιωπή του Ορατού» είναι ο τίτλος της έκθεσης. Τα φωτογραφικό υλικό σχετίζεται με τη φύση και την καταστροφή αυτής. Βαδίζουμε και δρούμε ενάντια σε οτιδήποτε όμορφο μπορεί να μας έδωσε απλόχερα η φύση.

Κόντρα στις ρίζες μας. Ουσιαστικά, θα έλεγα ότι πρόκειται για μια κραυγή της φύσης προς τον άνθρωπο. Έχουμε γίνει πλέον εξόριστοι.
Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της συλλογής του φωτογραφικού υλικού, το οποίο περιλαμβάνεται στην έκθεση ,έλαβε χώρα και η έκδοση του ομότιτλου βιβλίου μου. Το βιβλίο «Η σιωπή του Ορατού» κυκλοφόρησε το 2014, λοιπόν, με την οικονομική ενίσχυση κάποιων φίλων.

Τι σας κεντρίζει το ενδιαφέρον σε μια φωτογραφία; Μια συμβουλή προς κάθε νέο επίδοξο φωτογράφο.

Αρχικά οφείλει κανείς να καλλιεργήσει την αισθητική του επισκεπτόμενος εκθέσεις, είτε ζωγραφικής είτε φωτογραφίας . Με τον τρόπο αυτό εμπνέεσαι και δημιουργείς και εσύ με τη σειρά σου.

Οικοδομείς τη δική σου ταυτότητα, χωρίς όμως ποτέ να προσπαθείς να αντιγράψεις έργα άλλων καλλιτεχνών.

Απαιτείται καλλιέργεια της δικής σου ματιάς.
Προσωπικά, εστιάζω στη σημειολογία μιας φωτογραφίας. Πρέπει πρώτα, αυτό που αντικρίζεις να έχει κάτι να σου πει. Και έπεται η αισθητική προσέγγιση, η τεχνική αρτιότητα ή άλλα χαρακτηριστικά.

Η καλλιτεχνική σας δράση στο Δήμο Καματερού ακολουθεί μια μακρά πορεία. Σήμερα, λειτουργεί η «ομάδα Τέχνης ΙΡΙΔΑ», ένας ανεξάρτητος φορέας που ήρθε για να δώσει νέα πνοή στην πολιτιστική ζωή της Δυτικής Αττικής. Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ ;

To 1987 άρχισε να λειτουργεί στο Δήμο μας το Αυτοδιαχειριζόμενο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου φιλοξενούνταν ποικίλες εκδηλώσεις. Στα πλαίσια του Κέντρου είχαμε δημιουργήσει θεατρικές ομάδες, μουσικά συγκροτήματα, ομάδες ευαισθησίας και αυτογνωσίας, προκειμένου να επιλύονται τυχόν διαπροσωπικά προβλήματα των μελών του Κέντρου.

Μετά από μια πενταετία, το Πολιτιστικό Κέντρο έδωσε τη θέση του στο Καλλιτεχνικό Καφενείο «Επικούρειον», το οποίο ιδρύσαμε από κοινού με τον Γιάννη Κόρμπο.

Στο Επικούρειον οργανώνονταν εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής.

Όταν έκλεισε και ο κύκλος ζωής του Καφενείου μας, το 2007, συναποφασίσαμε τη σύσταση της καλλιτεχνικής ομάδας «ΙΡΙΔΑ», με άλλους φωτογράφους και ζωγράφους από το Δήμο Καματερού. Μέσω της ΙΡΙΔΑΣ ήρθαμε σε επαφή με πολλούς καλλιτέχνες από όλη την επικράτεια.

Μεταξύ των δράσεών μας συγκαταλέγονται εκθέσεις, βραδιές μουσικής, ποίησης και λογοτεχνίας.

Μάλιστα το 2014 είχαμε παρουσιάσει στο βιβλιοπωλείο «Έναστρον» κι ένα παιδικό παραμύθι φιλοτεχνημένο με μεράκι και αφοσίωση από όλη την ομάδα, με τίτλο «Το ταξίδι της Αγάπης» .

Στόχος μας είναι να μεγαλώνει συνεχώς η οικογένεια της ΙΡΙΔΑΣ. Να εισέρχονται νέα μέλη με καλλιτεχνικές ανησυχίες και αγάπη για τις τέχνες,
—————————————————-
Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Θ. Οικονόμου για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Περισσότερες πληροφορίες για την ΙΡΙΔΑ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της www.artirida.com .
H «Σιωπή του Ορατού» θα φιλοξενείται στο χώρο των εκδόσεων «Το Ροδακιό» έως τις 26-02-2017 (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 59Β ΚΑΙ ΛΙΜΠΟΝΑ , ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗ).

Η επόμενη έκθεση του Θανάση Οικονόμου θα περιστρέφεται γύρω από το Άρρητον Κάλλος, τη Γυναίκα.

Την αναμένουμε !