« Θα σε δω στην Αθήνα..» Οι νέοι ενώνονται κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας -Η Athenswest μίλησε με την κυρία Αθηνά Παππά ,ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας “ΣΥΝ Αθηνά”

« Θα σε δω στην Αθήνα..»
Οι νέοι ενώνονται κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η κυρία Αθηνά Παππά,μιλά στην Όλγα Μιχαλοπούλου

Ένα πρόγραμμα που αφορά νέους 18 – 29 ετών,που θέλουν να καταπιαστούν με όλες τις παραστατικές τέχνες και ειδικότερα με το θέατρο,την εικαστική σκηνογραφία,την κατασκευή των κοστουμιών,τη φωτογραφία,τα φώτα,την κινηματογραφική αισθητική και ειδικά την αισθητική του film noir,υπό την επίβλεψη καλλιτεχνών,ξεκίνησε .

Συναντήσαμε την κυρία Αθηνά Παππά ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας “ΣΥΝ Αθηνά” και εμπνευστή της άτυπης θεατρικής ομάδας”ΣΥΝ Αθηνά II” για να μας πει δυο λόγια για το πώς δέθηκε το όλο εγχείρημα μαζί με το σχεδιασμό των εταίρων ομάδων νέων, της AYTPAC και UTOPPP, από τη Γερμανία και τη Γαλλία για το πως προχώρησαν στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Κυρία Παπά τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης σας για όλη αυτή τη δραστηριότητα; Είναι μια ευκαιρία ουσιαστική αυτό το εγχείρημα που δένει τους νέους που συμμετέχουν σε έναν κοινό σκοπό;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και ιδιαίτερα από την ενασχόλησή μου με το θέατρο, πηγή έμπνευσης αποτελούσε και αποτελεί η καθημερινότητα , οι άνθρωποι γύρω μου , οι συνεργάτες μου, η οικογένειά μου, τα παιδιά μου, οι φίλοι μου, οι μνήμες των παιδικών μου χρόνων, οι διηγήσεις των μεγαλύτερων, οι ιστορίες τους, οι δάσκαλοί μου, οι” σημαντικοί “αλλά και οι” ασήμαντοι” άνθρωποι που γνώρισα και με καθόρισαν, η κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας μου , με λίγα λόγια η ζωή αυτή καθ εαυτή.
Στο συγκεκριμένο εγχείρημα πηγή έμπνευσης αποτέλεσε ο αγαπημένος μου ήρωας της αστυνομικής λογοτεχνίας Philip Marlow του συγγραφέα Raymont Chandler .
O ντετέκτιβ αυτός είναι για μένα ένα πρόσωπο αγαπητό Έτσι δημιούργησα ένα πρόσωπο που του μοιάζει χωρίς να είναι ακριβώς αυτός. Μοναχικός, περήφανος, ρομαντικός, σκληρός αλλά ταυτόχρονα ευάλωτος, είναι ένας σύχγρονος Δον Κιχώτης που περιπλανιέται αναζητώντας την αιώνια αγαπημένη του. Κάνει τα πάντα για να την σώσει , χωρίς να διστάσει να τα βάλει ακόμα και με τον θάνατο, έχοντας ”μότο” του ότι “Σημασία έχει πάντα ν ΄αγαπάς”

Ζούμε σε μια περίοδο, όπου ο κόσμος και ιδιαιτέρως οι νέοι άνθρωποι βλέπον μια κρίση αξιών γύρω τους, πέρα από την οικονομική κρίση. Η Τέχνη μπορεί να αποτελέσει μια πνευματική διέξοδο, έτσι ώστε να σώσουμε το ισχυρότερο κομμάτι μας, που είναι ο ψυχικός μας κόσμος;

Μα αυτό είναι αλήθεια! Η κρίση που περνάμε δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κυρίως πνευματική, είναι πολιτισμική.

Η Τέχνη , κάθε μορφή τέχνης αποτελούσε και αποτελεί διέξοδο όχι μόνο πνευματική, αλλά και ουσιαστική, Μέσα από την Τέχνη , καλλιεργείς την αισθητική, το μυαλό και το πνεύμα σου, αναπτύσσεις την φαντασία σου .

Η τέχνη σε κάνει καλλίτερο άνθρωπο, και σου δημιουργεί ευεξία, χαρά, ευτυχία και πολλές φορές λόγο ύπαρξης. Μέσα από την Τέχνη ξαναγεννιέσαι.

Η πόλη των Αθηνών εμπνέει και εμπνέεται μέσα στους αιώνες..Αυτό το πολιτισμικό ταξίδι έχει και ένα σημείο αναφοράς. Η Ελλάδα , η Αθήνα το λίκνο και ο τόπος που γεννήθηκαν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Νιώθετε ότι σήμερα, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη περισσότερο από ποτέ για να ενωθούν οι νέοι άνθρωποι κατά τις ξενοφοβίας, του ρατσισμού; 

Τα τελευταία χρόνια και επί πλέον λόγω του προσφυγικού, έχει αναπτυχθεί έντονα η ξενοφοβία και ο ρατσισμός ο οποίος περνάει μέσα από τα χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα των ανθρώπων που υποφέρουν περισσότερο από την κρίση και γίνονται αφορμή εκμετάλλευσης ιδεολογικών μορφωμάτων τα οποία διαστρεβλώνουν τις καταστάσεις δημιουργώντας φόβο, απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάλογη η και χειρότερη θέση από αυτούς.
Η Αθήνα η πρωτεύουσα της Ελλάδας ήταν και θα είναι το κέντρο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού .

Ενέπνευσε και θα εμπνέει πάντα, την τέχνη, το θέατρο, την λογοτεχνία, τη ζωγραφική, τη μουσική, την φιλοσοφία, αλλά και την πολιτική μια και εδώ γεννήθηκε ο θεσμός της Δημοκρατίας.
Άλλωστε το εγχείρημα αυτό ξεκινάει από την Αθήνα για να καταλήξει πάλι σε αυτήν μετά από την περιπλάνηση του ήρωά μας μέσα στην Ευρώπη. Είναι ένα συμβολικό ταξίδι που ξεκινά και καταλήγει στον τόπο που δημιούργησε την Δημοκρατία και τον πολιτισμό.

Θεωρείτε ευκαιρία ουσιαστική αυτό το εγχείρημα που δένει τους νέους ,που συμμετέχουν σε έναν κοινό σκοπό, ενώ συγχρόνως τους δίνει την ευκαιρία ενός ανοίγματος εργασίας; Η Ευρώπη ανοίγει τις πόρτες της για τους νέους;

Οι νέοι που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να συναναστραφούν με συνομιλήκους τους από άλλες χώρες της Ευρώπης , που έχουν κοινό στόχο, την τέχνη και μέσω αυτής να ανταλλάξουν απόψεις , γνώμες, να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους , να εκφράσουν προβληματισμούς, ανησυχίες και σκέψεις πάνω στα θέματα που θα αναπτυχθούν όπως η αγάπη, ο έρωτας, η περιπλάνηση, η αναζήτηση, η πολιτική ενεργοποίηση, οι γυναικείες μορφές της Αρχαίας ελληνικής Τραγωδίας μέσα στην τέχνη, η Αθήνα το κέντρο του Ευρωπαικού πολιτισμού και η Ιστορία της, η Ευρωπαική Ιστορία αλλά και η Ευρώπη του σήμερα, η δικαιοσύνη, ισότητα, αλληλεγγύη, αντιδιακριτική συμπεριφορά, η διαπολιτισμική συνείδηση, η κοινωνική ένταξη, ο εθελοντισμός, ο σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας

Η ένταξη στο πρόγραμμα πιο ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, είναι και από μόνο του ένα ισχυρό μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης. Πόσο πρέπει να μας απασχολεί αυτό;

Πολύ !Ζούμε πια σε ένα κόσμο που αν δεν αναπτύξεις -κυρίως στους νέους- την ιδέα της αλληλεγγύης είναι σαν να μην ζεις στον κόσμο αυτό . Πρέπει να πιστέψουμε σε αυτό για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε ένα καλλίτερο κόσμο.
Και όπως λέει και ο ήρωας μας

“Σημασία έχει μόνο να αγαπάς”

Τελικά οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Οι νέοι έχουν όραμα..Ανοίγουν δρόμους με γνώμονα την ελπίδα την αλληλεγγύη και μέσω της Τέχνης έρχονται κοντά.

Η Αθήνα ανοίγει την αγκαλιά της στους νέους ανθρώπους απ’ όπου κι αν προέρχονται σε μια όμορφη γιορτή για την Τέχνη και τον άνθρωπο χωρίς σύνορα.

 

Στοιχεία για εγγραφές στο πρόγραμμα
Για την υλοποίηση του σχεδίου, και πριν την έναρξη της επίσημης προετοιμασίας του (2 Απριλίου) με τη συμμετοχή και των διεθνών νεαρών προσκεκλημένων, προγραμματίζονται συμπληρωματικές συναντήσεις της ομάδας νέων ”ΣΥΝ Αθηνά ΙΙ ” με νέους ενδιαφερόμενους συμμετέχοντες.

Οι εν λόγω προπαρασκευαστικές συναντήσεις, 12 συνολικά, θα λαμβάνουν χώρα στην έδρα της ομάδας (Αγίας Λαύρας 39 Α Ζωγράφου) κάθε Δευτέρα από 20 Φεβρουαρίου 2017 μέχρι και την 29η Μαΐου και ώρα 16:00 (εξαιρουμένων των ημερομηνιών 27/2, 17/4, 01/05).

Με την ολοκλήρωση των 12 προπαρασκευαστικών συναντήσεων και των τελικών δράσεων κατά την περίοδο του Ιουνίου (1-15/06) θα δοθούν στους συμμετέχοντες τα κάτωθι εργαλεία/πιστοποιητικά που θα πιστοποιούν τις γνώσεις και ικανότητες που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους αυτή:
* Βιογραφικό Σημείωμα Europass 
* Έγγραφο Κινητικότητας Europass 
* Πιστοποιητικό Youthpass

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Θα σε δω στην Αθήνα» δεν απαιτεί από τους συμμετέχοντες χρηματική εισφορά.

Αίτηση μπορούν να καταθέσουν μέχρι και 17 Φεβρουαρίου νέοι ηλικίας 18 – 29 χρόνων με κατάθεση του βιογραφικού τους σημειώματος και ενός κειμένου (max.150 λέξεων) που θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο : [email protected]