ΕΜΑΚ-ΚΛΗΣΗ ΖΩΗΣ

“ΕΜΑΚ-ΚΛΗΣΗ ΖΩΗΣ”,το νέο ντοκιμαντέρ της Αθηνάς Κρικέλη(Βίντεο)

“ΕΜΑΚ-ΚΛΗΣΗ ΖΩΗΣ”, το νέο ντοκιμαντέρ της Αθηνάς Κρικέλη,της βραβευμένης Ελληνίδας σκηνοθέτιδος, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στις εγκαταστάσεις της ελληνοαμερικανικής εταιρείας παραγωγής «Ellopia films USA» στη Νέα Υόρκη.

ΕΜΑΚ-ΚΛΗΣΗ ΖΩΗΣΓνώρισα την Αθηνά Κρικέλη,  λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ της για τον Όλυμπο. Από τη πρώτη στιγμή αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη γυναίκα, αλλά για μια σπάνια Ελληνίδα που έχει βάλει σκοπό της ζωής της τα δύσκολα, τα σπάνια και τα ωραία…Μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει πολύ καλά… τόσο καλά που τα βραβεία που διαδέχονται το ένα το άλλο, φαντάζουν ασήμαντα μπροστά στο πείσμα και την τόλμη της και αυτά δύσκολα αποτιμώνται…

Τα δύο πρώτα ντοκιμαντέρ, με τίτλους «Elassona: The secret path to mount Olympus» (Ελασσόνα: Το μυστικό μονοπάτι για το βουνό του Ολύμπου) και «Mount Olympus, the creation» (Όρος Όλυμπος, η δημιουργία), έχουν ήδη αποσπάσει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις.

Όμως η θεσσαλικής καταγωγής σκηνοθέτις δεν σταμάτησε στην επιτυχία αυτή, αλλά έχει ήδη προγραμματίσει τη δημιουργία συνολικά 12 ντοκιμαντέρ (όσοι και οι θεοί του Ολύμπου) αφιερωμένων στον Όλυμπο.

Στο μυθικό, αλλά και υπαρκτό αυτό βουνό,η κυρία Κρικέλη και η ομάδα της δεν συνάντησε τους 12 θεούς, αλλά τους διασώστες της 8ης ΕΜΑΚ, η οποία ελέγχει τα 2/3 του Ολύμπου και τότε ,πήρε την απόφαση να φωτίσει αυτούς τους “ήρωες” του Ολύμπου που μπορεί στον κίνδυνο να παίρνουν τις διαστάσεις των μυθικών ηρώων, αλλά στην πραγματικότητα είναι οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας που με ανιδιοτέλεια ρίχνονται,με αυτοθυσία για τον συνάνθρωπο στον κίνδυνο. 

ΕΜΑΚ-ΚΛΗΣΗ ΖΩΗΣΗ κυρία Κρικέλη λέει χαρακτηριστικά: “Με ελλειπή εξοπλισμό αλλά και μια κρατική αδιαφορία οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να συμπληρώσουν 20 χρόνια στο επάγγελμα , για να έχουν δικαίωμα οι οικογένειές τους να πάρουν αποζημίωση σε περίπτωση θανάτου….Παρόλα αυτά “βουτούν” στην φωτιά κρέμονται από βράχια, βυθίζονται σε βρώμικα και επικίνδυνα νερά, μπαίνουν σε χημικές διαρροές…και σώζουν ζωές!Τη στιγμή που χτυπά το κουδούνι όλα αλλάζουν. Όλοι γίνονται «ένας» και τρέχουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, όταν κάποιος άνθρωπος, ζώο ή περιουσία βρίσκονται σε κίνδυνο. Με άλλα λόγια πηγαίνουν εκεί, όπου όλοι οι άλλοι φεύγουν τρέχοντας…»

ΕΜΑΚ-ΚΛΗΣΗ ΖΩΗΣTo ντοκιμαντέρ θέτει υποψηφιότητα για διεθνή βραβεία και η πρεμιέρα του θα πραγματοποιηθεί παρουσία της κυρίας Αθηνάς Κρικέλη στις 24 Φεβρουαρίου 2017 στις 6:00μμ., στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, υπό την αιγίδα και παρουσία του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Βασίλειου Καπέλιου.

Για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ συνεργάστηκε επίσης με την 1η ΕΜΑΚ (Αθήνα), την 2η ΕΜΑΚ (Θεσσαλονίκη), το Πυροσβεστικό Σώμα Νέας Υόρκη και West Haven.

INFO

Η Αθηνά Κρικέλη είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ. 

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη. 

Υπήρξε διευθύνουσα σύμβουλος στην πρώτη διαδικτυακή ελληνοαμερικανική τηλεόραση και δημιούργησε την εταιρεία «Ellopia Media Group».

Τα ντοκιμαντέρ της έχουν βραβευθεί τρεις φορές από την Ελλάδα, από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ επίσης έχει βραβευτεί το 1997 και από τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι για την προσφορά της στην διαμόρφωση της κουλτούρας της Νέας Υόρκης.

Το 2006 κέρδισε δύο βραβεία Telly Awards στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2007 κερδίζει άλλα δυο ίδια βραβεία για τα ντοκιμαντέρ «Εντατική μιας ζωής» και «Οι εγκλωβισμένοι στην Κύπρο».

 ΕΜΑΚ-ΚΛΗΣΗ ΖΩΗΣ Αθηνά Κρικέλη
Η κυρία Αθηνά Κρικέλη

Υπήρξε η μόνη Ελληνίδα που αποτέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων Emmy Awards. 

Είναι ανταποκρίτρια της Φωνής της Αμερικής στην Νέα Υόρκη, ενώ η ραδιοφωνική της εκπομπή «Τα δικά μας» φιλοξενείται στο Μουσείο Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης της Αμερικής ως το πιο αντιπροσωπευτικό της ελληνικής γλώσσας. 

Επίσης είναι πολιτική ανταποκρίτρια της ΕΡΤ 3.

Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας των Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών (National Acacemy Of Television Arts and Sciences, ΝATAS), του Συλλόγου Τεχνολόγων Μηχανικών Πληροφορικής (Σ.Μ.Π.Τ.Ε.), του Foreighn Press και του Συνδέσμου Ανταποκριτών των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Correspondent Associaltion, UNCA).