Να αποδοθούν ευθύνες για την ρύπανση στον Σαρωνικό, ζητά η ΚΕΔΕ

Να αποδοθούν ευθύνες για την ρύπανση στον Σαρωνικό, ζητά η ΚΕΔΕ , όπως αναφέρεται σε σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης , ενώ έντονη είναι η αγωνία και η ανησυχία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα «το συγκεντρωτικό κράτος αποδείχθηκε ανίκανο για άλλη μια φορά να προστατέψει το περιβάλλον και να διασφαλίσει τη ποιότητα ζωής των πολιτών».

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητεί να διερευνηθούν άμεσα και να αποδοθούν οι ευθύνες, σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο.

Επιπλέον εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους δημάρχους, οι περιοχές των οποίων έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα και ζητεί από την πολιτεία να προχωρήσει σε ειδική πρόβλεψη για την κάλυψη των έκτακτων δαπανών τους.

Ακολουθεί αναλυτικά το ψήφισμα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του σήμερα Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη εκφράζει την έντονη ανησυχία και την αγωνία της Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί στο Σαρωνικό μετά από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη», το οποίο μετέφερε 2.570 τόνους καύσιμα.

Tο συγκεντρωτικό κράτος αποδείχθηκε ανίκανο για άλλη μια φορά να προστατέψει το περιβάλλον και να διασφαλίσει τη ποιότητα ζωής των πολιτών.
Εξαιτίας της ολιγωρίας των υπευθύνων και της έλλειψης συντονισμού ζήσαμε το παράδοξο να ενημερώνονται οι Δήμαρχοι για την εξέλιξη της κατάστασης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όχι αρμοδίως.

Ζητάμε άμεσα να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες, σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο.

Η Πολιτεία θα πρέπει, εκτός από την άμεση κινητοποίησή της για το περιορισμό της ρύπανσης, να προχωρήσει  και στη διεξαγωγή ελέγχων έτσι ώστε να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση δε συνεργάστηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Κεντρική Διοίκηση οφείλει να αλλάξει στάση απέναντι στο τρόπο που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους κρίσεις, οφείλει να συνεργάζεται και να συλλειτουργεί με την Αυτοδιοίκηση.

Είναι αναγκαίο τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να περιοριστούν τέτοιου είδους φαινόμενα ρύπανσης.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους δημάρχους οι περιοχές των οποίων έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητεί από την πολιτεία να προχωρήσει σε ειδική πρόβλεψη για την κάλυψη των έκτακτων δαπανών των δήμων που έχουν πληγεί. Αντίστοιχη πρόβλεψη πρέπει να γίνει και για τους πολίτες οι επιχειρήσεις των οποίων επλήγησαν λόγω της ρύπανσης.