«Ενεργειακή αποδοτικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων»

«Ενεργειακή αποδοτικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων», ήταν το θέμα της ομιλίας που ανέπτυξε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στην διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στο πλαίσιο του Διεθνούς Φόρουμ «Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας».

Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως «διαρκής στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να παίξει έναν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα της Ελληνικής Περιφέρειας».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε, τα ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια βρίσκονται σε υψηλή προτεραιότητα για τους Δήμους της χώρας μας με δεδομένη τη συμβολή τους στην απασχόληση, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον.

Στη συνέχεια της ομιλίας του τόνισε πως ένας Δήμος μπορεί να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ανάπτυξη ενός τόπου λειτουργώντας ως ενεργειακός καταναλωτής, ως παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας, ως μηχανισμός ενεργειακής δραστηριοποίησης, διάδοσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας.

Ειδικότερα σημείωσε πως ένας ολοκληρωμένος και βιώσιμος ενεργειακός σχεδιασμός σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και την ενίσχυση των ΑΠΕ, οι οποίες συνιστούν μια εγχώρια πηγή ενέργειας, με δυνατότητες ανάπτυξης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. «Συνεισφέρουν σημαντικά στο ενεργειακό ισοζύγιο και μπορούν ακόμα περισσότερο συμβάλλοντας στη μείωση τη εξάρτησης από το ακριβό εισαγόμενο πετρέλαιο και στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού τους εφοδιασμού» επισήμανε.

Ωστόσο διευκρίνισε πως είναι αναγκαίο να προσδιοριστεί σαφώς ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδικά όσον αφορά στην ενεργειακή αποδοτικότητα των εγκαταστάσεών της και τη βιώσιμη ανάπτυξη και εξέφρασε την πεποίθηση «το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες που σύντομα αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους θα δώσει τη δυνατότητα για το σχεδιασμό από τους Δήμους και με τη συμμετοχή των κατοίκων σημαντικών έργων ενεργειακής αποδοτικότητας και ανάπτυξης των ΑΠΕ».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολύ σημαντικό, γιατί σχεδιάζει και υλοποιεί το χωροταξικό σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο και μεριμνά για την εξασφάλιση της υλοποίησης των έργων ανάπτυξης σύμφωνα με τα κριτήρια της προστασίας του περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερε, στα πλαίσια των χρηματοδοτήσεων των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε. για την ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της χώρας και ενίσχυση της αειφορίας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, υλοποιήθηκαν έως τώρα και υλοποιούνται δράσεις όπως:

 • Επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης σε σχολικά κτίρια και σε δημοτικές εγκαταστάσεις

 • Ειδικές δράσεις αξιοποίησης βιομάζας.

 • Τα προγράμματα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι & ΙΙ» (για ΟΤΑ).

 • Το πρόγραμμα Πράσινα Δώματα σε Δημόσια – Δημοτικά Κτίρια

 • Το πρόγραμμα Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές “Κοινότητες” – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης.

 • Το πρόγραμμα Βιοκλιματική Αναβάθμιση Δημόσιων Ανοιχτών Χώρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας

«Με τη τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί από τους φορείς της αυτοδιοίκησης τα προηγούμενα χρόνια στους τομείς αυτούς θεωρούμε ότι μπορούμε πλέον πιο γρήγορα και αποτελεσματικά να υλοποιήσουμε τέτοια έργα που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 στις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή θα καλυφθούν από κάθε είδους χρηματοδοτικές πηγές» τόνισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Αυτό που θέλει η αυτοδιοίκηση είναι η πολιτεία να ολοκληρώσει γρήγορα τις διαδικασίες έγκρισης του νέου ΚΕΝΑΚ και να προκηρύξει τα προγράμματα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για τους Δήμους και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ για την ιδιωτική κατοικία».

Πέραν αυτών των επιτυχημένων έργων και πρωτοβουλιών των Δήμων που είχαν όμως πιλοτικό κυρίως χαρακτήρα οι Δήμοι της χώρας μας μπορούν να συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες στα θέματα της ενεργειακής αποδοτικότητας μέσα από τις πιο κάτω κατηγορίες έργων και δράσεων:

 1. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

 2. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

 1. ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΒΙΟΜΑΖΑ

 1. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΑΣΑ)

 1. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΣ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

 2. ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 3. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

 1. ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη μιας ευρείας συνεργασίας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης που θα σημάνει εξοικονόμηση ενέργειας και θα προσελκύσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια με μεγάλο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό όφελος και πάνω απ’ όλα με μια δραστική επίδραση στη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

«Ζούμε σε μια χώρα που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, φυσικούς πόρους, αξιόλογο ανθρώπινο κεφάλαιο, τεχνογνωσία και δυνατότητες. Πρέπει να βγει επιτέλους από την περιδίνηση μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και να ατενίσει τους ορίζοντες όχι μιας νέας στρεβλής ανάπτυξης αλλά μιας βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

-Tον 21o αιώνα οι πόλεις είναι αυτές που οδηγούν την οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2007 μόνο το μισό ποσοστό του πληθυσμού κατοικούσε στις πόλεις, ενώ η πρόβλεψη για το 2050 θα είναι ένα ποσοστό 75%.

-Το 75% της ενέργειας και του διοξειδίου του άνθρακα καταναλώνεται στις πόλεις.

-Οι μεγάλες πόλεις είναι αυτές που διαμορφώνουν μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης προγραμματίζοντας τις οδηγίες ανάπτυξης του αστικού περιβάλλοντος.

-Με όπλο μας τη βιώσιμη ανάπτυξη θα επιτύχουμε τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, αλλά και την Agenda 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη των Η.Ε.(United Nations).

-Μερικοί από τους βασικούς παράγοντες για τη βιώσιμη ανάπτυξη στις πόλεις είναι :

1.η διαμόρφωση των smart cities τεχνολογιών

2.οι καινοτόμες/εναλλακτικές τεχνολογίες θέρμανσης

οι νέες τεχνολογίες για ‘πράσινα’ σπίτια που θα εξοικονομούν ενέργεια

3.ποιοτικός ενεργειακός φωτισμός πόλεων

-Χαιρετίζουμε την επιτυχία της πρώτης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στις 23 Νοεμβρίου του 2016 και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία των ετήσιων Συνδιασκέψεων σε διαφορετικές πόλεις κάθε χρόνο.

-Με συλλογική προσπάθεια ενθαρρύνουμε τους Δήμους να επιτύχουν το στόχο εξοικονόμησης 1δις τόνου καυσίμου αναφοράς μέχρι το 2025.

-Η διακήρυξη αυτή είναι ‘ανοιχτή’ για όλους τους Δήμους που επιθυμούν να υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία.