Δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου όσο υπάρχει τρόικα

Δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου όσο υπάρχει τρόικα, επισήμανε ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς, σε ομιλία του, σε Ημερίδα με θέμα: «Βιωσιμότητα και μετεξέλιξη του Περιφερειακού-Τοπικού και Κλαδικού Τύπου». Η Ημερίδα έλαβε χώρα το Σάββατο 30/9/2017 στην αίθουσα «Αριστοτέλης», στο ξενοδοχείο Divani Palace, στη Λάρισα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους: Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.), Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ), Ένωση Ιδιοκτητών Τοπικών Ημερήσιων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αττικής (Ε.Ι.Τ.Η.Ε.Ε.Α) και Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (Ε.Δ.Ι.Π.Τ.), και πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΠΕΔ Θεσσαλίας.

«Πρέπει να στηρίξουμε τον Επαρχιακό Τύπο σε μια εποχή, που δέχεται επίθεση και από την Κυβέρνηση και από την τρόικα», τόνισε ο Νότης Μαριάς και συνέχισε: «Δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου, όσο υπάρχει τρόικα. Επιχειρείται κεντρικά η φίμωση κάθε ελεύθερης φωνής, κάθε φωνής που θέλει να δείξει έναν διαφορετικό δρόμο. Είναι στιγμή να δούμε τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην περιφερειακή συγκρότηση όλου του εγχειρήματος της ελεύθερης πληροφόρησης, να σταματήσει η κρατικοκεντρική αντίληψη και το πελατειακό αθηναϊκό κράτος και να δούμε τις παραγωγικές δυνατότητες για τον τύπο οι οποίες διαμορφώνονται στην περιφέρεια».

Ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», κατήγγειλε την Κυβέρνηση για την απουσία της, από αυτό το μεγάλο γεγονός, του Περιφερειακού Τύπου και ξεκαθάρισε, με σαφήνεια ότι είναι κατά του απαράδεκτου νόμου 4487/2017, ο οποίος δίνει τη «χαριστική» βολή σε επαρχιακές εφημερίδες, που προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και τόνισε ότι σήμερα με δεδομένη την οικονομική συρρίκνωση, η κρατική υποστήριξη για την εξασφάλιση των μειωμένων ταχυδρομικών τελών των 400 φύλλων, ανά έκδοση, επαρχιακού και κλαδικού τύπου επιβάλλεται.

Επιπλέον, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, μίλησε για τη συμβολή του Επαρχιακού Τύπου στη διατήρηση της πολυφωνίας και στην υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών. Τόνισε τη σημασία του για την καταγραφή και την ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων και χαρακτήρισε τον Επαρχιακό Τύπο βήμα πολυφωνίας για κόμματα και κοινωνικές οργανώσεις, αλλά και εκφραστή της τοπικής κοινής γνώμης. Αναφέρθηκε στην τεράστια χρησιμότητά του στη διατήρηση και διάδοση της παράδοσης και των τοπικών εθίμων και υπέδειξε παραδείγματα Ευρωπαϊκών Κρατών όπου ο Περιφερειακός Τύπος υποστηρίζεται.

Ολοκληρώνοντας, ο Νότης Μαριάς, παρουσίασε τις δυνατότητες χρηματοδότησης του Επαρχιακού Τύπου, από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με τις Ελληνικές Περιφέρειες.