Μιχάλης Χριστοδουλίδης: «Το Μέτωπο Νίκης στηρίζει την εφαρμογή ψηφιακού χάρτη δόμησης για όλη την Ελλάδα»

Το Μέτωπο Νίκης στηρίζει τις πρωτοβουλίες της επιστημονικής κοινότητας των μηχανικών για την θεσμοθέτηση ψηφιακού χάρτη δόμησης για όλη την Ελλάδα.

Η πρόταση αυτή θεωρούμε ότι βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση, διότι θα αποτελέσει μια σωστή μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, όσον αφορά την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης, λόγω της αποφυγής νομικών αντεκδικήσεων μεταξύ πολίτη και δημοσίου, ή της αποφυγής των χρονοβόρων διαδικασιών έως ότου αποφανθούν δεκάδες δημόσιες υπηρεσίες που εμπλέκονται σε αυτές τις αδειοδοτήσεις, ή της αποφυγής υπόγειων συναλλαγών ή ‘’ομηρίας’’ και ότι άλλων δυσμενών και αποθαρρυντικών ενεργειών.

Η καθολική συγκεντρωμένη ψηφιακή πληροφορία (αρχαιολογικές ζώνες, δασικά, natura, συντελεστές δόμησης, ποσοστά κάλυψης, υψόμετρα, δίκτυα, χρήσεις γης, ιδιοκτησιακά καθεστώτα) πάνω σε αυτούς τους ψηφιακούς χάρτες θα μπορεί να είναι προσβάσιμη στο διαδίκτυο.

Έτσι, ο κάθε ιδιώτης ή επενδυτής θα μπορεί να την λαμβάνει και ανάλογα θα αξιολογεί την όποια επενδυτική πρωτοβουλία του. Δεν είναι δυνατόν ακόμα και σήμερα ο κάθε δασάρχης, ο κάθε πολεοδόμος, ο κάθε αρχαιολόγος κατά το δοκούν να ερμηνεύει την νομοθεσία ή σκοπίμως να βρίσκει διάφορα προσχήματα ή στην καλύτερη περίπτωση από ευθυνοφοβία να μην δίνει το πράσινο φως για να προχωρήσει το οποιοδήποτε ιδιωτικό ή δημόσιο έργο.

Στην διαδικασία εγκρίσεων όρων αδειοδότησης, δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει κανένας λειτουργός της Δημόσιας Διοίκησης, εφόσον σε αυτόν τον ψηφιακό χάρτη δόμησης θα απεικονίζονται όλες οι σχετικές πληροφορίες, περιορισμοί, νόμοι, που θα δεσμεύουν τους εμπλεκόμενους φορείς ή τους επενδυτές ή τους ιδιώτες μηχανικούς και δεν θα υπόκεινται στην διακριτική ευχέρεια, ούτε στην ερμηνευτική υποκειμενική αντίληψη του κάθε εμπλεκόμενου, αρκεί να είναι πλήρως αποσαφηνισμένος, αναλυτικός, ολοκληρωμένος, χωρίς γκρίζες ζώνες, χωρίς αστερίσκους και χωρίς παραβιάσεις της περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, έτσι όπως αυτή εκπορεύεται από το Σύνταγμα και θα αποτελεί νόμο του κράτους.

Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός-Σμήναρχος ε.α Διπλ. Μηχανικός Αεροσκαφών ΣΜΑ – Ενεργειακός Επιθεωρητής και Τομεάρχης Ενέργειας και Υποδομών του Μετώπου Νίκης