Δυτικά Βαλκάνια

Ελλάδα και Δυτικά Βαλκάνια

Οι πρόσφατες εξελίξεις σε Αλβανία και Σκόπια αναδεικνύουν την μεγάλη γεωπολιτική ρευστότητα που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια. Μάλιστα σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναλύσει τα τεκταινόμενα σε Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο και Βοσνία.

Η εκλογική νίκη Ράμα στην Αλβανία ενίσχυσε τον αλβανικό εθνικισμό, αύξησε τις διώξεις κατά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου και αποθράσυνε τους τσάμηδες που συνεχίζουν τις προκλήσεις τους.

Ταυτόχρονα η αστάθεια στην περιοχή αυξάνει καθώς Αλβανία και Κόσσοβο ασκούν τεράστιες πιέσεις ενάντια στο μόρφωμα των Σκοπίων.

Η τριμερής συνάντηση των ηγετών Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που καταγράφουμε τις σκέψεις μας στο παρόν άρθρο, επιβεβαιώνει σε κάθε περίπτωση τον σταθεροποιητικό ρόλο τον οποίο οφείλουν να διαδραματίσουν η Αθήνα, το Βελιγράδι και η Σόφια απέναντι στην ανιστόρητη, ανεύθυνη και συνάμα προκλητική στάση τόσο των Τιράνων όσο και των Σκοπίων.

Η αναβίωση του αλβανικού εθνικισμού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς τα Τίρανα προωθούν με μοχλό το Κόσοβο την αλυτρωτική ιδέα της μεγάλης Αλβανίας που διεκδικεί αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια και εδάφη τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα.

Όσο όμως η Αλβανία ασκεί μια παράνομη και παράλογη αλυτρωτική πολιτική κατά της Ελλάδας, η οποία φιλοξενεί επί δεκαετίες και δίνει ψωμί και δουλειά σε χιλιάδες αλβανούς οικονομικούς μετανάστες που ζουν στην Πατρίδα μας, το μόνο που θα πετύχει η αλβανική ηγεσία είναι να βλάψει ανεπανόρθωτα τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις.

Η Αλβανία λοιπόν πρέπει να αντιληφθεί ότι οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου τα οποία καταπατά βάναυσα. Μιας Μειονότητας με πληθυσμό άνω των 250.000 ατόμων. Μια Μειονότητα η οποία στις 17 Φεβρουαρίου γιόρτασε την Επέτειο συμπλήρωσης 103 ετών από την Ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στις 17-2-1914.

Στις 15-2-2016 στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταψήφισα την Έκθεση του 2016 για την Αλβανία. Πρώτα απ’ όλα διότι διαφωνώ κάθετα με οποιασδήποτε προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

Δεύτερον διότι η Έκθεση δεν ήταν ισορροπημένη. Ήταν μεροληπτική υπέρ των Τιράνων και δεν ανέφερε βασικά ζητήματα όπως είναι η συνεχής παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Παραβιάσεις που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης της Αλβανίας με κατασχέσεις περιουσιών, με την παράνομη αρπαγή της περιουσίας 123 οικογενειών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου στους Δρυμάδες της Χειμάρρας, με κατεδαφίσεις εκκλησιών, διώξεις, απειλές και κυρίως με μετακινήσεις πληθυσμών στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου προκειμένου να αλλοιωθεί η εκεί πληθυσμιακή σύνθεση. Επιπλέον τα Τίρανα αξιοποιούν εις βάρος της Ελλάδας τους τσάμηδες που έχουν καταδικαστεί στη χώρα μας από τα ειδικά δικαστήρια δοσιλόγων ως εγκληματίες πολέμου αφού ήταν συνεργάτες των SS κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Παρότι λοιπόν η ΕΕ οφείλει να λάβει μέτρα προστασίας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου εντούτοις κωφεύει.

Στις 5/4/2017 μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατήγγειλα τα Σκόπια τα οποία κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας έκλεισαν παράνομα τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες. Η ενέργειά τους αυτή καταδικάστηκε και από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν. Κλείνοντας τον νόμιμο βαλκανικό διάδρομο τα Σκόπια εγκλώβισαν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες και αντί η ΕΕ να τα ανακαλέσει στην τάξη ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επιβράβευσε τη στάση τους. Επιβράβευσε δηλαδή τους σκοπιανούς που κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου χτύπησαν στα σύνορα με την Ελλάδα στην Ειδομένη χιλιάδες πρόσφυγες και έριξαν παράνομα εντός του Ελληνικού εδάφους χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα κατά των χιλιάδων εγκλωβισμένων στην Ειδομένη προσφύγων.

Ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων εκφράζεται με την παραχάραξη της ιστορίας και την καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας μας. Τα Σκόπια λοιπόν πρέπει να αντιληφθούν ότι ο Ελληνικός λαός δεν πρόκειται να δεχθεί την καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας μας. Επίσης δεν πρόκειται για το όνομα των Σκοπίων ο Ελληνικός λαός να δεχθεί σύνθετη ονομασία με οποιοδήποτε γεωγραφικό προσδιορισμό. Επισημαίνω δε για άλλη μια φορά ότι είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.

Και όμως παρότι το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα δέχεται εμφανείς προκλήσεις τόσο από την Αλβανία όσο και από τα Σκόπια εντούτοις οι Βρυξέλλες περί άλλων τυρβάζουν

Καθώς λοιπόν η κατάσταση είναι τεταμένη στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και εντελώς αποσταθεροποιημένη από την αλβανικό αλυτρωτισμό, τη θνησιγενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μόρφωμα των Σκοπίων και τις συνεχείς ύπουλες παρεμβάσεις της Άγκυρας, η Αθήνα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση.»

[ads2]