Αποκαλυπτικά στοιχεία για την οικτρή οικονομική κατάσταση ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΟ 2009, ΕΩΣ ΤΟ 2014, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΤΗ 2015, 2016...)

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ.

ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ, ΚΑΙ Η… ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΑ ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ, ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΜΕ ΤΟΥΣ “ΚΟΦΤΕΣ-ΧΑΤΖΑΡΕΣ” ΝΑ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΚΤΟΥΝ, ΚΑΙ ΤΑ ΘΗΡΙΩΔΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ “ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ” ΤΩΝ 3,5% ΓΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ…

Γράφει ο Κώστας Σάμιος

Η πρόσφατα δημοσιευθείσα μελέτη και τα στοιχεία τής Τράπεζας τής Ελλάδας από τον διευθυντή Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της, κ. Ευάγγελο Χαραλαμπάκη, που αφορούσε την περίοδο 2009-2014, σόκαρε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο και τους πιο “υποψιασμένους”.

Οι επιπτώσεις τής πολυετούς κρίσης στην οικονομική κατάσταση τών νοικοκυριών τής πατρίδας μας είναι αποκαλυπτικές τής δεινής θέσης τους.

Οι οικογένειες είδαν την αξία τών περιουσιών τους, μέσα σε 5 μόλις έτη, να χάνουν το 40%, είδαν το εισόδημά τους να συνθλίβεται από τις μειώσεις μισθών και τους φόρους κατά 26%, αναγκαζόμενοι οι ίδιοι να περικόψουν κατά 27% τις δαπάνες τους για την κατανάλωση τροφίμων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία τής Μελέτης, ο καθαρός πλούτος τών ελληνικών οικογενειών χωρίς τις δανειακές υποχρεώσεις, ήταν το 2009 108.649 ευρώ, ενώ το 2014 βούλιαξε στα 65.030, ήτοι καθαρή μείωση 40%.

Η βουτιά προς τα κάτω καταγράφεται και στους ιδιοκτήτες πρώτης κύριας κατοικίας χωρίς δάνειο, αλλά και σ’ εκείνους με δάνειο και υποθήκη στη στέγη τους.

Στην πρώτη κατηγορία (χωρίς δάνειο) η αξία μειώθηκε από τα 151.784 στα 93.251 ευρώ και στη δεύτερη (με δάνειο και υποθήκη) από τα 127.764 στα 64.263 ευρώ (σχεδόν -50%…).

Ένα άλλο στοιχείο τής μελέτης ήταν η εξέλιξη τής αξίας τών πραγματικών περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή τής κύριας κατοικίας και τών άλλων -τυχόν- ακινήτων που διαθέτουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Από τα 117.561 το 2009 έπεσαν κατά 37,54%, μόλις στα 73.420 ευρώ.

Εκεί που πραγματικά έγινε “τής Νύχτας τού Αγίου Βαρθολομαίου” ήταν στο σύνολο τών χρηματοοικονομικών στοιχείων, δηλαδή κατά κύριο λόγο τών καταθέσεων στις τράπεζες, οι οποίες κυριολεκτικά καταβαραθρώθηκαν κατά 56,9%. Το 2009 ήταν στα 4.631 ευρώ, για να πέσουν το 2014 στα μόλις 1.995 ευρώ!!!

Άλλο συντριπτικό στοιχείο τής επιταχυνόμενης φτωχοποίησης ήταν η συντριπτική μείωση τού ετησίου μεικτού εισοδήματος τών νοικοκυριών, δηλαδή το άθροισμα τού εισοδήματος εργασίας – συντάξεων αλλά και άλλων πηγών (αγροτικές εκμεταλλεύσεις – ενοίκια κ.λπ.).

Το μέσο εισόδημα έπεσε από τα 23.492 ευρώ στα 17.465, ήτοι μείωση 25,70%.

Αυτό όμως που στην κυριολεξία είναι συγκλονιστικό, είναι το στοιχείο που αφορά την περιστολή τών δαπανών για κατανάλωση τροφίμων.

Η μείωση εισοδημάτων, η δραματική αύξηση τής ανεργίας και τής υποαπασχόλησης, ανάγκασε τη μέση ελληνική οικογένεια να κόψει κατά 26,9% τα σχετικά έξοδα και να φτάσει από 6.520 ευρώ ετήσια το 2009, στα 4.764 ευρώ το 2014.

Και από αυτά, μέσα στο σπίτι – έξοδα φαγητού – συντήρησης σπιτιού – από 5.050 το 2009, περικόπτοντας κατά 29,4%, μειώθηκαν μόλις στα 3.565 ευρώ.

Όσο για τις αποταμιεύσεις και τις δυνατότητες να βάζουν στην άκρη “κάτι”, έστω λιγοστό, κι εδώ τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά…

Το 2009 αποταμίευσε το 21,9% τών νοικοκυριών, με τα έξοδά του ετήσια να υπολείπονται τών εσόδων, ενώ 5 χρόνια μετά, το 2014, το αντίστοιχο ποσοστό εκείνων που μπορούσαν ακόμα να αποταμιεύουν, είχε πέσει στο 13,59%.

Η μελέτη, κλείνοντας σ’ αυτό το σημείο, απέδειξε την πορεία μείωσης τής αποταμιευτικής ικανότητας στην υπερφορολόγηση τών οικογενειών και στην αντίστοιχη δραματική μείωση τών οικονομικών χρηματικών ροών.

Όπως είναι φανερό στον καθένα, η μελέτη σταματώντας το 2014, δεν συμπεριέλαβε και τα 2,5 χρόνια που ακολούθησαν με όλες τις δραματικές εξελίξεις… Νέους φόρους που προστέθηκαν στους παλαιούς, νέες μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις – capital control -, δραματική επιδείνωση τών δεικτών οικονομικής ανάπτυξης και συνέχιση τής ύφεσης, θηριώδη “πρωτογενή” πλεονάσματα που σχεδόν καθ’ ολοκληρία πηγαίνουν στις τσέπες τών διεθνών τοκογλύφων, με αποτέλεσμα η μελέτη, μη αποτυπώνοντας την πραγματικότητα τού σήμερα (Ιούλης 2017) να θεωρείται λειψή και ατελής.

Αναμένεται ίσως να γίνει πλήρης αποτύπωση στα τέλη τού προγράμματος (Ιούλης τού 2018) τού Τρίτου Μνημονίου, οπότε θα αποτυπωθεί και η ακόμα πιο άγρια επιδρομή στην περιουσία, στο διαθέσιμο εισόδημα, στην αποταμιευτική ικανότητα τής μέσης οικογένειας στην Ελλάδα.

Είναι αυτονόητο ότι αυτή η πολιτική που φτωχοποίησε και φτωχοποιεί την Ελλάδα και τα 3.500.000 νοικοκυριά της, είναι καταστρεπτική, και σε αυτό το σενάριο πλήρους απαξίωσης, οικονομικής και κοινωνικής, ευθύνες φέρουν όλοι όσοι, παλιοί και νέοι, συνυπέγραψαν και εφάρμοσαν με απίστευτο κυνισμό αυτά τα οποία προέβλεπαν οι συμφωνίες με τους δανειστές-τοκογλύφους.

Η περίφημη… Ανάπτυξη, παραπέμπεται χρόνο με το χρόνο στο απροσδιόριστο μέλλον, και τα παιδιά μας ξενιτεύονται για να επιβιώσουν…

Στο μεταξύ, ο εθνικός πλούτος για 99 χρόνια, είτε ξεπουλιέται είτε νοικιάζεται αντί πινακίων φακής.

Η υπομονή τού Λαού που στην κυριολεξία βογγά κάτω απ’ αυτά που του επεφύλαξαν οι ντόπιοι και οι ξένοι εκφραστές τής πιο αδίστακτης τιμωρητικής οικονομικής πολιτικής, εντυπωσιάζει…

Ως πότε και ποιο είναι το κρίσιμο σημείο τού μη παραπέρα;

Ήδη οι ψηφισμένοι δημοσιονομικοί “κόφτες” – χατζάρες μισθών και συντάξεων, καιροφυλακτούν για το 2019 και μετέπειτα…

Τα θηριώδη “εγγυημένα” πρωτογενή πλεονάσματα τού 3,5% που όλα σχεδόν πάνε στις τσέπες τών δανειστών τοκογλύφων μέχρι και το 2022, είναι και αυτά επί θύραις…

Τα μέτρα – ασπιρίνες που στόχο είχαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια, για… “ανακούφιση” ως “αντίμετρα”, δεν είναι παρά ένα αδιέξοδο επικοινωνιακό τρικ που από τη μια θα παίρνει 5,5 δις το χρόνο και από την άλλη θα δίνει -τάχα μου- “ενίσχυση” λιγότερο από 1,5 δις…

Άρα… Τι κάνουμε;

Όπως έχουν προείπει δεκάδες διανοητές και φιλόσοφοι τού Κοινωνικού Μετσχηματισμού -ο καθένας με τον τρόπο του- η μάχη που δεν δίνεται, είναι η μοναδική χαμένη…

Ο Λαός πρέπει να σηκωθεί, να ανασυνταχθεί, να οργανωθεί και να οργανώσει την καθολική του Αντίσταση… Και με πείσμα και αποφασιστικότητα ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ, ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΙΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΙΚΙΛΩΝΥΜΑ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ…