ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

«ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» Μια Ανοιχτή Αγκαλιά που ζεσταίνει ολόκληρη  την Πετρούπολη  

 

Η «Κοινωνία εν Δράσει» αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της Πετρούπολης στελεχώνει  με τη βοήθεια ειδικών (ψυχολόγοι-ψυχοθεραπευτές, διατροφολόγοι, εικαστικοί) ποικίλες βιωματικές ομάδες.

Με αυτόν τον τρόπο καθένας μπορεί να επιλέξει τη μέθοδο ψυχολογικής στήριξης που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του. Και η δράση της δε σταματά εδώ. Απλώνει χέρι βοήθειας και σιγουριάς στις άπορες μονογονεϊκές οικογένειες της περιοχής, οργανώνει επιμορφωτικές  εκδηλώσεις και  παρέχει μαθητικές υποτροφίες.

Μα κυρίως οραματίζεται τη μεταμόρφωση της κοινωνίας μας. Ο συγκεκριμένος σύλλογος μάς καλεί να επαναπροσδιορίσουμε τη ζωή μας σε  στέρεες και διαχρονικές αξίες. Εδώ όλοι παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Μελετώντας, το συγκινητικό και πολύπλευρο  έργο της «Κοινωνίας εν Δράσει»,  συναντηθήκαμε με την πρόεδρο του Δ.Σ. του σωματείου, κ. Σοφία Δημητρίου, προκειμένου να μας εξηγήσει, να μας ξεναγήσει και να μας μυήσει στις ιδέες και τα οράματα του συλλόγου αυτού. Και η κουβέντα μας από την πρώτη κιόλας στιγμή περιβάλλεται από μια αύρα θετική που θα μας εμπνεύσει όλους:

«Όποιος  παίρνει, πρέπει και να δίνει, αυτή είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την «Κοινωνία εν Δράσει». Να γινόμαστε μια ομάδα. Τίποτα δεν είναι ενός ανδρός αρχή. Όλοι μαζί χέρι –χέρι θα προχωρήσουμε και θα αλληλοστηριχτούμε».

«Όλοι για έναν κι ένας για όλους».  

 Συνέντευξη στην Αγγελική Τσιώλη

Ας ξεκινήσουμε από τη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του σωματείου «Κοινωνία εν Δράσει». Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του εγχειρήματος αυτού;

Εν έτη 2010 κι ενώ βρισκόμαστε βαθιά μέσα στην κρίση, με αγωνία αναζητούσαμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για την πόλη μας, για την Πετρούπολη.

Μια ενέργεια που να ανταποκρίνεται  εξ ολοκλήρου στις ανάγκες των συμπολιτών μας, ένα σύλλογο κοινωνικών δράσεων. Έτσι, αποφασίζουμε να στήσουμε το σωματείο, απευθυνόμενοι πρώτα στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Πετρούπολης προκειμένου να καταγράψουμε τα δεδομένα και τις ανάγκες των κατοίκων.

Ψάχνουμε να βρούμε ποιες από αυτές τις ανάγκες δεν έχουν ήδη καλυφθεί από την ποικιλόμορφη  δράση των Εθνικοτοπικών Συλλόγων που διαθέτει ο Δήμος , ώστε να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη. Κι αυτό γιατί η επικάλυψη είναι ένας παράγοντας που δεν ευνοεί καθόλου τις συνεργασίες.

Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς το να μπορούμε να συνεργαζόμαστε και με άλλα σωματεία ή  συλλόγους.

Έτσι, λοιπόν, αφού συγκεντρώσαμε και μελετήσαμε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη φυσιογνωμία της πόλης μας,  ανακαλύψαμε ότι το κομμάτι της ψυχικής φροντίδας των πολιτών της ήταν εκείνο που ακόμα δεν είχε καλυφθεί. Γύρω μας βλέπαμε τον κόσμο αιφνιδιασμένο, καταρρακωμένο να ζητά ένα χέρι να πιαστεί .

Στο μεταξύ, η  κοινωνική υπηρεσία του Δήμου δυστυχώς δεν ήταν επαρκώς στελεχωμένη σε αυτόν τον τομέα, μάλιστα διέθετε μόνο έναν ψυχολόγο και δύο κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ παράλληλα τα αιτήματα για βοήθεια συνεχώς αυξάνονταν.

Αξιοποιώντας, λοιπόν, όλο αυτό το υλικό, δημιουργείται  το 2014 μια ανθρώπινη αλυσίδα «προσφοράς» με σύγχρονη φυσιογνωμία , «η Κοινωνία εν Δράσει».

Πιο συγκεκριμένα, εφόσον είχαμε καταλήξει ότι η κατεύθυνση του συλλόγου μας θα ήταν εκείνη της ψυχικής στήριξης, αρχίσαμε να ερευνούμε ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι αρωγοί μας στην παροχή αυτής της βοήθειας στους Πετρουπουλιώτες.

Έτσι, απευθυνθήκαμε στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης Gestalt Foundation, το οποίο και στη συνέχεια μας παρείχε αφιλοκερδώς τους εκπαιδευμένους ψυχοθεραπευτές του, ώστε αυτοί να στελεχώσουν τις ομάδες ψυχοθεραπείας της «Koινωνίας εν Δράσει».

Τι σας ώθησε στην επιλογή της Gestalt Foundation ;

Με τους ανθρώπους της Gestalt είχαμε την ίδια φιλοσοφία. Συντονιστήκαμε άριστα. Βρήκαμε ακριβώς αυτό που ψάχναμε. Είμαστε ευγνώμονες και ευτυχείς γι’ αυτή  τη γόνιμη συνεργασία μας.

Στο συγκεκριμένο κέντρο, οι εν δυνάμει ψυχοθεραπευτές έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές τους στον τομέα της ψυχολογίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, εκπαιδεύονται ώστε να λάβουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ψυχοθεραπευτή. Είναι πιστοποιημένες οι υπηρεσίες που παρέχει η Gestalt. Κι εμείς ακριβώς αυτό αναζητούσαμε.

Όταν έχεις να κάνεις με την ψυχή του άλλου , οι υπηρεσίες που παρέχεις, θέλεις   να είναι πιστοποιημένες, να είναι άριστες! Συνεπώς, ανιχνεύσαμε τις ανάγκες του κόσμου και προσπαθήσαμε να βρούμε τους ανθρώπους που θα τις καλύψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όλοι οι ψυχοθεραπευτές παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους και μάλιστα με μεγάλη ευχαρίστηση. Δίνονται με όλη τους την ψυχή στις ομάδες τους. Κι έπειτα στο τέλος κάθε χρονιάς όταν ολοκληρώνεται ο κύκλος των συνεδριών μέσα σε κάθε ομάδα ψυχικής στήριξης που διαθέτουμε, εισπράττουμε από τα μέλη που έλαβαν  βοήθεια τόση θετική ενέργεια. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμάς είναι η στιγμή που ο κόσμος μας εκμυστηρεύεται ότι έγινε καλύτερη η καθημερινότητά του. Τότε θεωρούμε ότι ο στόχος μας έχει επιτευχθεί.

Πώς ακριβώς λειτουργούν οι ομάδες ψυχικής στήριξης ; Πόσο διαρκούν οι ομαδικές συναντήσεις με τον ψυχοθεραπευτή, πώς μπορεί κανείς να εισέλθει σε αυτές;

Εμείς δεν θεραπεύουμε. Επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη. Θέλουμε να βοηθήσουμε σε τέτοιο βαθμό, ώστε αν κάποιος βρεθεί σε μια κατάσταση  να ξέρει πώς να τη διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο. Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των κατοίκων της Πετρούπολης.

Kάθε ομάδα  αποτελείται από τον ψυχοθεραπευτή της και τους ανθρώπους που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε αυτήν. Tα συμμετέχοντα μέλη αυστηρά για λειτουργικούς λόγους δεν ξεπερνούν κάθε φορά τα δέκα. Υπό τη μορφή αυτή, η κάθε ομάδα λειτουργεί για ένα χρόνο και μόνο μια φορά μπορεί κανείς να συμμετέχει σε αυτήν. Επομένως, ετησίως αλλάζει η σύνθεσή της.

Προκειμένου να ενταχθεί  κανείς στις ομάδες μας περνά από συνέντευξη, ώστε να διακρίνουμε αν υπάρχουν φαινόμενα παθογένειας σε κάποιο περιστατικό και να τα διαχειριστούμε αναλόγως,  διοχετεύοντάς τα στο Δήμο, ο οποίος με τους δικούς του μηχανισμούς θα βοηθήσει.

Στη συνέχεια, εφόσον κάποιος έχει ολοκληρώσει επιτυχώς  την ετήσια συμμετοχή του   σε κάποιο από τα κλειστά και ολιγομελή τμήματα ψυχικής βοήθειας του σωματείου μας,  τότε και μόνο μπορεί να συμμετέχει σε μια μεγαλύτερη κοινότητα που λειτουργεί μηνιαίως,  χωρίς το αυστηρό πλαίσιο της ετήσιας ομάδας που προανέφερα. Ειδικότερα, έχουμε μια μεγαλύτερη οικογένεια αποτελούμενη από πέντε ψυχοθεραπευτές, όπου μπορεί κανείς να εισέλθει προκειμένου να διατηρήσει ενεργή και ζωντανή τη γνώση που ήδη έλαβε αλλά και να την εμπλουτίσει. Εδώ, η δουλειά γίνεται και πάλι με βιωματικό τρόπο, ανά θεματικές χωρίς όμως την ύπαρξη κυρώσεων σε περίπτωση  απουσιών ή άλλων περιορισμών.

Όμως, πέρα από ψυχοθεραπευτές και συμβούλους ψυχικής υγείας η Κοινωνία εν Δράσει διαθέτει ως υποστηρικτές και διατροφολόγους, γυμναστές αλλά και άτομα που κατευθύνουν τις ομάδες χειροτεχνίας και πλεκτικής- κεντητικής που έχετε στελεχώσει.

Δεν είναι εύκολο σε όλους τους ανθρώπους να ανοιχτούν. Γι’ αυτούς, λοιπόν, διαθέτουμε παραδοσιακούς τρόπους ψυχικής έκφρασης, όπως η πλεκτική – κεντητική και η χειροτεχνία . Μάλιστα πολύ δυνατές και δραστήριες ομάδες έχουν αγκαλιάσει αυτού του είδους την τέχνη- έκφραση, οργανώνοντας ακόμη κι εκθέσεις με τις δημιουργίες τους. Αυτού του είδους οι ομάδες δεν ανανεώνονται αλλά εμπλουτίζονται κάθε χρόνο.

Ακόμη, το κομμάτι της διατροφολογίας σχετίζεται και αυτό άμεσα με την ψυχική υγεία ενός ατόμου. Κι αυτό γιατί ψυχογενείς παράγοντες καθορίζουν τις διατροφικές μας συνήθειες. Έτσι, ενώνουν τις δυνάμεις τους η διατροφολόγος, η ψυχολόγος και ο γυμναστής μας, ώστε να αντιμετωπίζονται φαινόμενα, όπως η βουλιμία ή η ανορεξία.

Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε ότι πέρα από τη βοήθεια στο κομμάτι της ψυχικής υγείας, διαθέτουμε  δικηγόρους  και λογιστές για όσους συμπολίτες μας θέλουν να ζητήσουν μια συμβουλή νομικής ή φορολογικής φύσεως.

Πώς έχει υποδεχτεί η Πετρούπολη τις βιωματικές ομάδες σας; Ίσως με επιφυλακτικότητα; Αντιμετωπίζουν ως «ταμπού» το ζήτημα της ψυχολογικής στήριξης; Ή αντίθετα η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη  λόγω της δυσκολίας των καιρών ;

Η ανταπόκριση ήταν και είναι μεγάλη. Από όσα μας λένε και οι ψυχολόγοι μας, οι οποίοι εργάζονται και σε άλλες περιοχές , εδώ, στην Πετρούπολη ο κόσμος είναι λίγο πιο ανοιχτός. Αποδέχεται εύκολα έναν τέτοιο τρόπο αντιμετώπισης των καθημερινών δυσκολιών που βιώνει.

Δεν υπάρχουν τόσα ταμπού. Σίγουρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο και το γεγονός ότι πολλά νέα ζευγάρια στα πλαίσια μιας εσωτερικής μετανάστευσης επέλεξαν την πόλη μας και ήρθαν εδώ να μείνουν. Η ηλικιακή φυσιογνωμία των ομάδων μας κυμαίνεται από τα είκοσι πέντε έως και τα εξήντα έτη. Οποιοσδήποτε, λοιπόν,  νιώθει ότι χρειάζεται βοήθεια , ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή το φύλο του  μπορεί να συμμετέχει,  υπό την προϋπόθεση ότι είναι κάτοικος Πετρούπολης.

Εντυπωσιακή είναι και η προσέλευση των εθελοντών στο σύλλογό μας. Πολλοί έρχονται και βοηθούν στο κομμάτι της προετοιμασίας και της υλοποίησης των εκδηλώσεών μας.  Ακόμη άξιοι συγχαρητηρίων είναι και όλοι οι χορηγοί μας, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εντός του Δήμου Πετρούπολης και αναλαμβάνουν πάντα την κοινωνική ευθύνη που τους αναλογεί. Συνεπώς, από την εμπειρία μου μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο κόσμος έχει μεγάλη διάθεση να προσφέρει τις υπηρεσίες του αρκεί να γνωρίζει ότι η βοήθεια που παρέχει διοχετεύεται σε έναν αξιόπιστο φορέα ή εγχείρημα. Τέλος, πιστεύω ότι η τόσο θερμή υποδοχή που έχουμε γνωρίσει στην Πετρούπολη έχει να κάνει και με την ίδια την πόλη, με τον ανθρώπινο χαρακτήρα που διαθέτει.

Η Πετρούπολη δεν είναι μόνο μια όμορφη γειτονιά, είναι και μια πόλη που διατηρεί το χρώμα της συνοικίας.

Μια συνοικία που ακουμπά  στο βουνό κι αυτό της δίνει κάποια φυσικά όρια, με αποτέλεσμα να έχει μια καλή εσωτερική οργάνωση. Διαθέτει, ακόμη, έναν αέρα πολιτισμού.

 Τι θεωρείτε ότι κινητοποιεί τους υποστηρικτές σας, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τέτοιο  ζήλο,  εθελοντικά κι ενώ η οικονομική κρίση μεσουρανεί.

Η διάθεση των υποστηρικτών μας να προσφέρουν είναι κομμάτι της φιλοσοφίας τους.

Η «Κοινωνία εν Δράσει» είναι ένας σύλλογος που κάνει πράξη τον εθελοντισμό, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Αυτό που μας κινητοποίησε ήταν το μερίδιο κοινωνικής ευθύνης που μας αναλογεί όσον αφορά την προσφορά βοήθειας σε κάθε αδύναμο.

Όλοι συνεισφέρουμε ανιδιοτελώς. Μάλιστα προκειμένου να ολοκληρώνεται η αλυσίδα προσφοράς που οικοδομείται  έχουμε θέσει τον εξής κανόνα, ακόμη κι αυτοί που δέχονται τη βοήθεια από τη δράση του συλλόγου μας πρέπει με κάποιο τρόπο να προσφέρουν. Γι’ αυτό συγκεντρώνεται στα πλαίσια κάθε ομάδας (χωρίς την ανάμειξη της Διοίκησης του Συλλόγου) ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, ώστε το Πάσχα και τα Χριστούγεννα να κάνουμε το τραπέζι στις άπορες μονογονεϊκές οικογένειες της Πετρούπολης, οι οποίες έχουν επιλεγεί μέσα από το μητρώο που μας δίνει ο Δήμος.

Συνεπώς, τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί μετατρέπονται περαιτέρω σε διατακτικές, οι οποίες διανέμονται από την αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Σκλαβενίτης. Έτσι, μπορούν οι μονογονεϊκές οικογένειες του Δήμου να αγοράσουν τα απαραίτητα τρόφιμα κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα.

Επιπλέον, στην αλυσίδα προσφοράς μας συμμετέχουν δυναμικά και πολλοί επιχειρηματίες της πόλης μας. Μας υποστηρίζουν οικονομικά και μετέχουν σε όλες τις δράσεις μας. Το καφέ ΑΠΟΛΙΣ είναι από τους θερμούς υποστηρικτές μας.  Κρίνω πως είναι υποχρέωση της κοινωνίας μας να οργανώνεται και να συσπειρώνεται ώστε να βοηθά τα αδύναμα μέλη της . Πρέπει να δίνουμε κάτι από το υστέρημά μας , να βάζουμε το δικό μας λιθαράκι στην ανοικοδόμηση της νέας κοινωνικής μας βάσης .

 Αξιοσημείωτες Δράσεις κι Εκδηλώσεις της «Κοινωνίας εν Δράσει» που επιθυμείτε να μοιραστείτε μαζί  μας.

Κεντρικός άξονας των δράσεων και των εκδηλώσεών μας είναι οι ανθρώπινες αξίες. Η μεγάλη εικόνα για μας είναι η μεταμόρφωση της κοινωνίας. Η ελπίδα μας είναι οι νέοι άνθρωποι και σε αυτούς θα πρέπει να επενδύουμε. Προσπαθούμε, επομένως να τους προσεγγίζουμε και να τους εμψυχώνουμε με ποικίλες δραστηριότητες.

 Η μαθητική κοινότητα είναι αυτή που θα βάλει σε καινούργια τροχιά τις αξίες στη ζωή μας. Έτσι,  συνεργαζόμαστε  με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, με την οποία και είχαμε διοργανώσει το 2015 σε ένα σχολείο της περιοχής, μια πολύ μεγάλη γιορτή, ένα πάρτυ  πειραμάτων με την επίσημη συμμετοχή και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Έπειτα, συνεργαζόμαστε με το Φροντιστήριο ΦΑΣΜΑ, χάρη στο οποίο υλοποιήσαμε ένα μεγάλο μας όνειρο, τη χορήγηση δύο υποτροφιών σε μαθητές Λυκείου, βασιζόμενοι στην αρχή της αξιοκρατίας .

Οι υποτροφίες (συνολικού ποσού 20.000 Ε) περιλαμβάνουν την τριετή φοίτηση των παιδιών (Α,  Β’ και Γ’ Λυκείου) στο συγκεκριμένο φροντιστήριο. Αρχικά, ήρθαμε σε επαφή με το «ΦΑΣΜΑ», το οποίο και δέχτηκε να παρέχει τις υπηρεσίες του για τρία χρόνια  σε δύο παιδιά, προερχόμενα  από άπορες μονογονεϊκές οικογένειες του Δήμου.

Με τον τρόπο, αυτό διασφαλίσαμε   την είσοδό τους σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Έπειτα, παροτρύναμε τους διευθυντές των σχολείων της πόλης μας  να επιλέξουν ποια παιδιά θα βραβευθούν,   με κριτήριο το οικογενειακό εισόδημα και τις μαθητικές τους επιδόσεις.

Έτσι, θέλαμε να αποδεικνύεται έμπρακτα η οικονομική αδυναμία των γονέων να στείλουν το παιδί τους σε κάποιο φροντιστήριο αλλά και η αγάπη του παιδιού για γνώση. Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε φέτος και είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για τη μελλοντική του πορεία.

Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον του κόσμου συγκέντρωσε και η εκδήλωση με θέμα τη «Νηστεία ως μέσο ψυχικής και σωματικής ενδυνάμωσης του σύγχρονου ανθρώπου». Έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2017 μετά από πολλά αιτήματα που είχαμε δεχθεί σχετικά με αυτό το ζήτημα της διατροφής –νηστείας και τις ψυχολογικές, βιολογικές και πνευματικές διαστάσεις της.

Μέσα από τη συζήτηση με τους ομιλητές που είχαμε προσκαλέσει,   οι παρευρισκόμενοι ανακάλυψαν πως η νηστεία μπορεί να λειτουργήσει ως ένα παράθυρο, με τη βοήθεια του οποίου μπορείς να εισάγεις στη ζωή σου τις αξίες της υπομονής και της πειθαρχίας. Ακόμη, δόθηκαν πολλές προτάσεις μαγειρικής και σαρακοστιανού διαιτολογίου, ώστε να αντιληφθούμε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο πια το να νηστεύουμε. Από τους εθελοντές μας, τέλος, προετοιμάστηκε με μεγάλη έμπνευση  το μενού, επομένως όποιος ήθελε, μπορούσε  να δοκιμάσει κάποιο σαρακοστιανό πιάτο.

Ποια  αντιλαμβάνεστε ότι ήταν η συνταγή της επιτυχίας για το σωματείο σας ;

Το να  αφουγκράζεσαι τις ανάγκες των συμπολιτών σου, να έρχεσαι σε επαφή μαζί τους και συζητώντας να προσπαθείς να βρεις λύσεις στις συγκρούσεις και τα προβλήματα που ανακύπτουν.

Έχοντας διατελέσει Αντιδήμαρχος Διοίκησης του Δήμου Πετρούπολης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου και έχοντας ιδρύσει την Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Δήμου αγάπησα ακόμη περισσότερο την πόλη μου, η οποία με τίμησε δίνοντας μου ένα βήμα, ώστε να μπορέσω να βάλω κι εγώ το δικό μου λιθαράκι στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Με αυτόν τον τρόπο, ο κόσμος με γνώρισε καλύτερα, με εμπιστεύτηκε . Οι παράγοντες αυτοί συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία μετέπειτα συνεργασιών αλλά και στην αναζήτηση πόρων προκειμένου να στηριχτεί το εγχείρημά μας. Ο κόσμος  μας προσέγγισε εύκολα, μας αγκάλιασε και δε δίστασε να ζητήσει τη βοήθειά μας όταν τη χρειάστηκε.

Έπειτα , η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την «Κοινωνία εν Δράσει» είναι πολύ δεμένη και το κυριότερο συστατικό της είναι το κοινό αξιακό σύστημα που διαθέτει. Από κοινού με τις συνεργάτιδές μου προωθήσαμε αυτήν την κοινωνική πρωτοβουλία με πολλή αγάπη και  δουλειά. Είχαμε ένα όραμα. Χωρίς ιδιοτέλεια κινητοποιηθήκαμε και εργαστήκαμε σκληρά, ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι μας. Η Συλλογικότητα και το ομαδικό πνεύμα , θα έλεγα ότι είναι ήταν και είναι τα μυστικά της επιτυχημένης συνεργασίας  μας. Είμαι φίλος της συλλογικής ηγεσίας και θεωρώ πως αίτημα των καιρών είναι οι ομάδες. Αυτό υπηρετούμε και πρεσβεύουμε. Επιστρατεύουμε τη φαντασία μας, κινητοποιούμαστε, εμπνεόμαστε και δίνουμε σάρκα και οστά  σε όμορφες ιδέες. Μπαίνεις κατ’ ουσίαν μέσα στην κοινωνία μέσα από τη δράση του συλλόγου μας.

Κατά τον Αριστοτέλη «ο άνθρωπος είναι φύσει πολιτικόν ζώον ». Μπορεί να βιώσει την ολοκλήρωσή του μόνο μέσα από τη συμμετοχή του στην κοινωνία. Ο άνθρωπος είναι «πρόσωπο εν κοινωνία» . Η «Κοινωνία εν Δράσει» ενστερνίζεται αυτές τις ιδέες;

Θεωρώ ότι  ο σύλλογός μας αποτελεί μια  βαθιά πολιτική πράξη. Παρεμβαίνει ευθέως στο κοινωνικό γίγνεσθαι και εμπνέεται από τις κοινωνικές αλλαγές. Στόχος μας είναι η δημιουργία συνθηκών, οι οποίες με τη σειρά τους θα επηρεάζουν θετικά τα πράγματα. Το δρόμο, λοιπόν για τη δημιουργία αυτών των συνθηκών τον βρίσκουμε μέσα από την πολιτικοκοινωνική παρέμβαση.

Η κοινωνία μας στερείται καλών παραδειγμάτων. Μα εμείς θέλουμε να αποτελούμε ένα τέτοιο παράδειγμα.

  • Όποιος λαμβάνει βοήθεια, θα την επιστρέψει με κάποιο τρόπο στο συνάνθρωπό του. Έτσι, ως κοινωνικό ον  θα βιώσει την ολοκλήρωσή του.
  • «Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο» είναι το μότο μας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του σωματείου : www.kinoniaendrasi.gr