Τι πρέπει να κάνουμε πριν κλειδώσουμε το σπίτι και φύγουμε για διακοπές; Ο Πάνος Σόμπολος μας συμβουλεύει

ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ Προστάτεψε ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΟΥ Με « πέντε βήματα»

Χρήσιμες συμβουλές από τον “πρύτανη” του αστυνομικού ρεπορτάζ ,Πάνο Σόμπολο

Κάθε φορά που μπροστά μας έχουμε μερικές μέρες διακοπών μαζεμένες, γεμίζουμε βαλίτσες και σακ βουαγιάζ, τα φορτώνουμε στο αυτοκίνητο, βάζουμε και την οικογένειά μας μέσα και ξεκινάμε για τον προορισμό που θα μας προσφέρει ηρεμία, χαλάρωση και διασκέδαση, που τόσο πολύ λείπουν από την καθημερινή μας ζωή στις μεγαλουπόλεις, μέσα στις οποίες ζούμε, εργαζόμαστε και καταναλώνουμε την κάθε στιγμή του 24ώρου μας.

Πολλές φορές όμως, κάποιοι, επιστρέφοντας στο σπίτι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια εικόνα που μας σοκάρει, αφού κλέφτες έχουν εισβάλλει και έχουν αφαιρέσει πολύτιμα είδη και αντικείμενα που για εμάς έχουν όχι μόνο χρηματική αξία… και τότε σκεφτόμαστε πως δεν πήραμε όσα μέτρα θα μπορούσαμε και έπρεπε να έχουμε πάρει, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το άσχημο αυτό ενδεχόμενο.

Τι θα έπρεπε, όμως, να έχουμε κάνει και δεν το κάναμε;

Ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να μας συμβουλέψει με την 40χρονη, και περισσότερο, εμπειρία του από το χώρο του Αστυνομικού Ρεπορτάζ, είναι ο θεωρούμενος και Πρύτανής του, ο Δημοσιογράφος κ. Πάνος Σόμπολος, τον οποίον ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσφερε για να σας παρουσιάσουμε αυτό το ρεπορτάζ, με τις απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματά μας:

Συνέντευξη στην Όλγα Μιχαλοπούλου

-κ. Σόμπολε, έχετε μια τεράστια εμπειρία στο αστυνομικό ρεπορτάζ, του οποίου θεωρείστε και όχι άδικα ο Πρύτανής του. Τι θα συστήνατε σε όσους αποφασίσουν να φύγουν από την Αθήνα για κάποια επαρχία, ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις όταν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, από τους διαρρήκτες που κάθε τέτοια περίοδο κάνουν …πάρτυ;

-Είναι αλήθεια ότι κάθε Πάσχα, Χριστούγεννα και γιορταστικά τριήμερα, όπως και κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οι κλέφτες και οι διαρρήκτες έχουν την … τιμητική τους! Αυτές τις περιόδους περιμένουν και σχεδιάζουν από πριν πώς θα “κονομίσουν περισσότερα και πώς θα κάνουν τις καλύτερες μπάζες”, όπως χαρακτηριστικά λένε. Γι αυτό, πάντα θα πρέπει να προσέχουμε, αλλά αυτές τις συγκεκριμένες μέρες απαιτείται περισσότερη προσοχή και λήψη πιο αυξημένων κι αποτελεσματικότερων μέτρων.
Όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο να πέσουμε θύματα των διαρρηκτών και των άλλων κακοποιών. Όμως δεν τα εφαρμόζουμε είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω ωχαδερφισμού, είτε αυτό που λέμε: “Έλα μωρέ σε μένα θα έλθουν;>” Και σε σένα και σε μένα και σε όλους έρχονται και πάνε.
Κατά κανόνα όμως πάνε στους πιο εύκολους στόχους. Εκεί που κινδυνεύουν λιγότερο, ή εκεί που τα πράγματα είναι άνετα γι αυτούς. Όσο περισσότερο τους δυσκολεύεις τόσο απομακρύνονται και πάνε στο παραπέρα σπίτι, στο άλλο διαμέρισμα ή κατάστημα.

Πρέπει λοιπόν να παίρνουμε όλα τα προστατευτικά μέτρα φεύγοντας για διακοπές και συγκεκριμένα:

*Κλειδώνουμε καλά πόρτες, παράθυρα κι ότι άλλο σημείο από το οποίο μπορεί να μπουν οι κλέφτες.
*Βάζουμε σε λειτουργία το σύστημα συναγερμού, αν φυσικά διαθέτουμε.
*Δεν αφήνουμε εξωτερικά φώτα αναμμένα όλο το εικοσιτετράωρο. Αυτό δείχνει ότι ο ένοικος του σπιτιού απουσιάζει αφού τα φώτα είναι αναμμένα και μέρα μεσημέρι. Επομένως μπορεί άνετα να το “χτυπήσει” ο διαρρήκτης.
*Δεν αφήνουμε ποτέ, φεύγοντας, χρήματα ή κοσμήματα ή διάφορα άλλα αντικείμενα μεγάλης αξίας στο σπίτι.
*Ενημερώνουμε τον καλό γείτονα ή κάποιον φίλο ή συγγενικό μας πρόσωπο ότι θα απουσιάσουμε για συγκεκριμένες μέρες λόγω των γιορτών. Του λέμε να ρίχνει μια ματιά στο σπίτι μας.

– Η εμπειρία σας σάς έχει διδάξει ότι αυτά τα μέτρα που προτείνουν οι αστυνομικές αρχές να λαμβάνουν οι πολίτες καθε φορά που αποφασίσζουν να λείψουν για αρκετές ημέρες είναι αποτελεσματικά;

-Ποτέ δεν είμαστε 100% ασφαλείς. Αλλά είναι ανάγκη να παίρνουμε αυτά, κι όλα τα άλλα μέτρα που προτείνουν οι αστυνομικές Αρχές. Ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο αν τα παίρνουμε. Δεν είμαστε στο έλεος των διαρρηκτών και των κάθε λογής κακοποιών

– Θεωρείτε και εσείς όπως οι περισσότεροι αν όχι όλοι πολίτες, την αστυνόμευση των συνοικιών ανεπαρκή; Αν ναι, πως θα μπορούσε να αλλάξει η κατάσταση;

-Όντως είναι ανεπαρκής η αστυνόμευση, αν και αναλογικά ανά κατοίκους, έχουμε τους περισσότερους αστυνομικούς απ όλες τις Ευρωπαικές χώρες. Πρέπει να βγάζουν τους αστυνομικούς στους δρόμους και τις γειτονιές σε εικοσιτετράωρη βάση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και οι πολίτες να αισθάνονται πιο ασφαλείς, αλλά και οι κακοποιοί να μην έχουν πολλά περιθώρια για να δράσουν. Δυστυχώς τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα καθώς κι όλες οι μάχιμες υπηρεσίες, δεν έχουν προσωπικό για να μπορέσουν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Ο κάθε αστυνομικός δεν θέλει να υπηρετεί σε αυτές τις υπηρεσίες και κάνει τα αδύνατα δυνατά να βολεύεται σε άλλες υπηρεσίες.

– Από όσα έχετε καταγράψει τόσα χρόνια και τα στοιχεία που διαθέτετε συμφωνούν με τη γνώμη και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα δυτικά προάστια της Αθήνας, ότι στους δήμους της αναπτύσσεται περισσότερο η παράνομη δραστηριότητα;

-Πράγματι υπάρχει αυξημένη εγκληματικότητα σ αυτές τις περιοχές για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε. Χρειάζεται να ενισχυθούν τα Τμήματα αυτών των περιοχών με περισσότερους αστυνομικούς για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση. Όμως προθυμία δεν υπήρχε και δεν υπάρχει απ όλες τις πλευρές. Σ αυτή την περίπτωση και οι Δήμοι μπορούν να συμβάλουν, όχι να υποκαταστήσουν την Αστυνομία, αλλά να βοηθήσουν. Μπορούν να βγάζουν νυχτερινές ώρες δικές τους περιπολίες, με δικά τους υπηρεσιακά αυτοκίνητα και σεκιουριτάδες και να περνούν συνέχεια απ όλες τις γειτονιές. Και φυσικά να συνεργάζονται με τις τοπικές αστυνομικές Αρχές όπου κι όταν παρατηρούν κάτι το ύποπτο.

-Κλειδώνοντας την πόρτα του σπιτιού σας εσείς, φεύγοντας για αρκετές ημέρες, τι θα σκεφτόσασταν αν είχατε κάνει οπωσδήποτε;

-Όλοι πρέπει να κλειδώνουμε την πόρτα μας και να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα φεύγοντας.

-Σε περίπτωση που έρθουμε αντιμέτωποι μα κακοποιούς που εισέβαλαν στο σπίτι μας, στο χώρο μας, πρέπει να αντιδράσουμε; Και πως;

-Αν πέφτουμε, παρά τα μέτρα, θύματα κακοποιών, θα πρέπει να μας ενδιαφέρει το μη χειρότερο. Όταν π.χ. μπει ο κακοποιός οπλισμένος σπίτι μας κι είμαστε μέσα, τα δίνουμε χρήματα ή κοσμήματα. Εδώ δεν σηκώνει μαγκιά ή παλληκαριά. Προέχει η ζωή και η σωματική ακεραιότητα εμάς και των μελών της οικογένειάς μας. Κι αυτό το λέω επειδή έχω ασχοληθεί δημοσιογραφικά με πολλές περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες αντέδρασαν, με διάφορους τρόπους και τώρα είναι μακαρίτες! Δυστυχώς εδώ δεν αντιδρούμε και μάλιστα κατά τη σημερινή εποχή, που σε σκοτώνει ο κακοποιός, ακόμη και για πέντε ευρώ! Τα χρήματα και τα κοσμήματα μπορεί να τα αποκτήσουμε εκ νέου με κάποιους κόπους καθώς και θυσίες.

Τη ζωή μας όμως;
Καλή Ανάσταση σε όλες και όλους σας.

WHO I IS WHO

Ο κ. Πάνος Σόμπολος γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε δημοσιογραφία και εργάζεται ως δημοσιογράφος στον τομέα του αστυνομικού ρεπορτάζ.

Εργάστηκε στις εφημερίδες”Έθνος”, “Ακρόπολη”, “Αθηναϊκή”, “Μακεδονία” (γραφεία Αθήνας) και στα περιοδικά “Εικόνες”, “Πάνθεο”, “Ρομάντζο” κ.ά. Επίσης εργάστηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων καλύπτοντας για ένδεκα χρόνια το δικαστικό ρεπορτάζ.

Έχει καλύψει σχεδόν όλα τα μεγάλα γεγονότα που συγκλόνισαν την χώρα τα τελευταία 33 χρόνια όπως σεισμούς, αεροπορικές τραγωδίες, μεγάλες πυρκαγιές, δολοφονίες, τρομοκρατικές ενέργειες, αεροπειρατείες και όλες τις πολύκροτες υποθέσεις της επικαιρότητας.

Επίσης έχει καλύψει μεγάλα γεγονότα στο εξωτερικό όπως την ανατίναξη αεροπλάνου στη Μάλτα με πολλά θύματα, την επίθεση σε λεωφορείο με τουρίστες στο Κάιρο καθώς και την Κωνσταντινούπολη, την εξέγερση στην Αλβανία με τις παρατράπεζες, τους πολύνεκρους σεισμούς στα βάθη της Τουρκίας και πολλά άλλα.

Για 26 χρόνια δούλεψε στην ΕΡΤ (ΥΕΝΕΔ, ΕΡΤ2, ΝΕΤ) την τηλεόραση και το ραδιόφωνο στον τομέα ειδήσεων και σε εκπομπές. Ήταν ο δημιουργός και παρουσιαστής της εκπομπής Αυτόπτης Μάρτυρας του MEGA, που είχε την υψηλότερη θεαματικότητα από όλες τις εκπομπές του καναλιού.

Έχει αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δραστηριότητα καθώς διετέλεσε μέλος του Δ.Σ., αντιπρόεδρος και πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πρόεδρος του δημοσιογραφικού ασφαλιστικού φορέα ΕΔΟΕΑΠ, και μέλος του Δ. Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).