Το γαϊτανάκι με τις συντάξεις – Γράφει ο Δημήτρης Καζάκης

Το γαϊτανάκι με τις συντάξεις – Γράφει ο Δημήτρης Καζάκης

Η τύχη των συντάξεων, την περικοπή των οποίων έχει ήδη νομοθετήσει η κυβέρνηση με εντολή των δανειστών, σφραγίζει τον κομματικό ανταγωνισμό. Όλοι σκίζονται για τις συντάξεις, που δεν μπορούν παρά να μειωθούν δραστικά από τη στιγμή που η Ελλάδα κινείται στην τροχιά του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο ψηφίστηκε στις 14 Ιουνίου φέτος.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις συντάξεις δεν αφορούν το αν θα μειωθούν ή όχι. Αντίθετα, αφορούν το πότε και το πόσο θα περικοπούν οι συντάξεις. Θα ξεκινήσουν οι περικοπές από την 1η Ιανουαρίου 2019 και θα περιοριστούν σ’ αυτές που έχουν ψηφιστεί ήδη στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής; Ή οι περικοπές θα είναι πολύ πιο δραστικές;

Παρ’ όλα αυτά το γαϊτανάκι καλά κρατεί. Προς τέρψη φυσικά του φιλοθεάμονος κοινού. Έτσι, χθες, προκλήθηκε σύγχυση όταν το Αθηναϊκό Πρακτορείο επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές μετέδωσε πως οι δανειστές θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας και συζητούν την πιθανότητα οι μειώσεις στις συντάξεις να μην εφαρμοστούν. Το τηλεγράφημα διαψεύστηκε αυθωρεί από τις Βρυξέλλες, ενώ διακριτές αποστάσεις έλαβαν και κυβερνητικοί κύκλοι.

Γράφει ο Δημήτρης Καζάκης

Ωστόσο το δημοσίευμα ήταν μια καλή ευκαιρία για κομματική πρόζα χωρίς νόημα επί της ουσίας. Σε ανακοίνωσή της ΝΔ, υπενθύμισε ότι δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων, ότι κατέθεσε προ διμήνου και σχετική τροπολογία, διαψεύδει σχετική ενημέρωση από θεσμούς ενώ καλεί «τη διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Αυτό που «ξέχασε» να διευκρινίσει είναι το κατά πόσο θα ακολουθήσει πιστά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που προβλέπει τις περικοπές των συντάξεων που η ίδια λέει ότι δεν ψήφισε. Και το ζήτημα αυτό, όπως και η δημευτική φορολογία, θα είναι αντικείμενο νέας διαπραγμάτευσης της μέλλουσας κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους «θεσμούς». Με τις αγορές να στοιχηματίζουν ήδη σ’ ένα νέο μνημόνιο.
Στο μεταξύ σήμερα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει από το Βελλίδειο στο πλαίσιο της ΔΕΘ το δικό του, «συνεκτικό, ρεαλιστικό και κοστολογημένο» σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Με σύνθημα (εμπνευσμένο από την εκστρατεία Ομπάμα) το «Μπορούμε» που προέκριναν οι επιτελείς του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει τη δική του, διαφορετική πρόταση διακυβέρνησης, με προτεραιότητες στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών, την οικονομία, την ασφάλεια και την διεθνή παρουσία της χώρας.
Με άλλα λόγια ο κ. Μητσοτάκης πάει στη ΔΕΘ για να παρουσιάσει ένα «συνεκτικό, ρεαλιστικό και κοστολογημένο» πρόγραμμα «τοπικού άρχοντα», στην καλύτερη περίπτωση επιπέδου περιφερειάρχη.
Μιας και κανένα από τα μεγάλα ζητήματα που καίνε τη χώρα – φορολογία, δαπάνες, χρέος, μισθοί, συντάξεις, κοκ – δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά του. Όλα αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα των «θεσμών», όπως αποκαλούνται οι αρχές κατοχής της πατρίδας μας.
Πάντως είναι τρομερό να σκέφτεται κανείς ότι μια ολόκληρη χώρα κρέμεται από το ύψος των συντάξεων. Από μόνο του το γεγονός αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα πεθαίνει καθώς όλο και περισσότερο μεταβάλλεται σε χώρα συνταξιούχων και εξαρτώμενων νοικοκυριών χωρίς παρών και σίγουρα χωρίς μέλλον.