“Το επερχόμενο δίλημμα είναι ή εμείς ή ο ΣΥΡΙΖΑ του Π. Καμμένου”

“Το επερχόμενο δίλημμα είναι ή εμείς ή ο ΣΥΡΙΖΑ του Π. Καμμένου”, τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Ραγκούσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και τον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Χόνδρο στις 29/10/2017.

“Το επερχόμενο δίλημμα είναι ή εμείς ή ο ΣΥΡΙΖΑ του Π. Καμμένου. Όποιος προωθεί την ιδέα της εκ νέου υποταγής μας στη Νέα Δημοκρατία, στην πραγματικότητα προωθεί την ιδέα της διατήρησης του ΣΥΡΙΖΑ ως ηγεμονικής πολιτικής δύναμης στον προοδευτικό χώρο για τα επόμενα 10 χρόνια. Ουσιαστικά προωθεί την ιδέα της «εποχής Τσίπρα στην Ελλάδα», αφού θα είναι ο μοναδικός που θα εισπράττει πολιτικό όφελος από τη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη κι έτσι νομοτελειακά θα επανεκλεγεί αργά ή γρήγορα.”, απαντά σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Γιάννη Ραγκούση

  1. Έχετε κάνει σημαία της προεκλογικής σας εκστρατείας το να αποκλείσει ο νέος φορέας κάθε συνεργασία με τη ΝΔ. Επιμένετε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης δεν πετύχει αυτοδυναμία δεν θα πρέπει το νέο κόμμα να συνδράμει ώστε να υπάρξει κυβέρνηση;

 

Κατ’ αρχάς ήμουν βέβαιος για τη λυσσαλέα αντίδραση όσων έχουν επενδύσει τις πάσης φύσεως προσωπικές τους προσδοκίες στον κ. Μητσοτάκη. Αλλά δεν με επηρεάζει. Έχω κάνει σημαία μου την εθνική ανάγκη να δημιουργήσουμε μια μεγάλη παράταξη η οποία ως αξιωματική αντιπολίτευση θα οδηγήσει σε στρατηγική ήττα τον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμμένου. Έχω κάνει σημαία μου την ανάγκη να απαλλαγούμε από τον κομπλεξισμό του μικρού κόμματος που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια και να ξαναβρούμε την περηφάνια που είχαν οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ, τελευταία φορά το 2009. Η δήθεν αγωνία για να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη είναι στην πραγματικότητα η αγωνία 1000 κρατικοδίαιτων στελεχών που κεντρικό θέμα στο μυαλό τους έχουν τα κρατικά αξιώματα και τους μισθούς που συνεπάγονται. Το επερχόμενο δίλημμα είναι ή εμείς ή ο ΣΥΡΙΖΑ του Π. Καμμένου. Όποιος προωθεί την ιδέα της εκ νέου υποταγής μας στη Νέα Δημοκρατία, στην πραγματικότητα προωθεί την ιδέα της διατήρησης του ΣΥΡΙΖΑ ως ηγεμονικής πολιτικής δύναμης στον προοδευτικό χώρο για τα επόμενα 10 χρόνια. Ουσιαστικά προωθεί την ιδέα της «εποχής Τσίπρα στην Ελλάδα», αφού θα είναι ο μοναδικός που θα εισπράττει πολιτικό όφελος από τη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη κι έτσι νομοτελειακά θα επανεκλεγεί αργά ή γρήγορα.

 

  1. Δηλαδή επιλέγετε να πάει η χώρα σε εκλογές με απλή αναλογική;

 

Αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική, θα οδηγηθεί με αποκλειστική προσωπική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Διότι θα έχει αρνηθεί να σχηματίσει κυβέρνηση ανοχής όπως ρητά του επιτρέπει το Σύνταγμα. Αλλά εσείς πραγματικά πιστεύετε ότι θα επιλέξει εκλογές με απλή αναλογική; Θα επιλέξει δηλαδή, αντί να σχηματίσει κυβέρνηση, να οδηγηθεί στην μεθεπόμενη Βουλή με περίπου 40 βουλευτές λιγότερους;

Με βάση το Σύνταγμα η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Ο κ. Μητσοτάκης θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη ενδεχομένως.

 

 

  1. Ασκείτε αυστηρή κριτική στην περίοδο Σαμαρά-Βενιζέλου και χαρακτηρίσατε το ΠαΣοΚ εκείνης της περιόδου υποτακτικό της ΝΔ. Σε εκείνη την κυβέρνηση συμμετείχαν δύο συνυποψήφιοί σας, η Φώφη Γεννηματά και ο Γιάννης Μανιάτης, και ο Ν. Ανδρουλάκης ήταν ο γραμματέας του κόμματος. Υπηρέτησαν τη ΝΔ; Και εσείς δεν ήσασταν υπουργός Άμυνας στη συγκυβέρνηση με τον Γιώργο Καρατζαφέρη;

 

Οι πολιτικές συντεταγμένες κάθε κυβέρνησης ορίζονται πρωτίστως με βάση τον πρόεδρο της κυβέρνησης καθώς και την κομματική προέλευση των βουλευτών οι οποίοι παρέχουν τη δεδηλωμένη. Στην κυβέρνηση Παπαδήμου πρωθυπουργός έγινε ο σύμβουλος του εκλεγμένου πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και βασική πηγή νομιμοποίησης της κυβέρνησης ήταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Στην κυβέρνηση Σαμαρά πρωθυπουργός ήταν ο αρχηγός της ΝΔ και βασική πηγή νομιμοποίησης της κυβέρνησης η Κοινοβουλευτική Ομάδα της.

Σε κάθε περίπτωση εκείνες ήταν ιδιαίτερες και μη ομαλές εθνικά συνθήκες. Σημασία πλέον δεν έχει τόσο πολύ το χθες αλλά το αύριο. Οι επόμενες εκλογές θα είναι οι πρώτες εκλογές ενός νέου, ομαλού πολιτικού κύκλου οι οποίες θα μας βρουν είτε ως μια δυνάμει μεγάλη προοδευτική παράταξη ή ως ένα πολιτικό εξαπτέρυγο του κ. Μητσοτάκη. Η επιλογή ανήκει σε όσους θα ψηφίσουν στις 12 Νοεμβρίου.

 

 

  1. Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η κυβέρνηση εκείνη έβαλε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

 

Η «ανάπτυξη» Σαμαρά τότε είναι ίδια με την «ανάπτυξη» Τσίπρα σήμερα. Είναι μία φενάκη. Είναι η ανάπτυξη μέσα από την ίδρυση νέων εστιατορίων, νέων μπαρ και καφέ. Η πατρίδα μας χρειάζεται επειγόντως φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση των παραγωγικών κι εξαγωγικών της δυνάμεων. Χρειάζεται την προσέλκυση νέων μεγάλων εταιρειών που παράγουν μέσα παραγωγής υψηλής τεχνολογίας, από σπόρους μέχρι λογισμικό ρομποτικής τεχνολογίας. Κατά το πρότυπο της πρωτοποριακής σε παγκόσμια κλίμακα ανάπτυξης του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Με φορολογικό συντελεστή 7% και συντελεστή ασφαλιστικών εισφορών 15%.

Επιπλέον, υπάρχει και η συστημική πλευρά της κρίσης η οποία δεν έχει φωτιστεί. Γι’ αυτό επιδιώκω να ανοίξουν νέα κεφάλαια στη δημόσια συζήτηση που θα συμπεριλάβουν και την πολιτειακή αρχιτεκτονική, θα ιχνηλατήσουν μία πορεία προς την Προεδρική Δημοκρατία. Πιστεύω ότι ειδικά χώρες όπως η δική μας, που έχουν εθνική ανάγκη να χτίσουν από την αρχή τις παραγωγικές τους δυνάμεις, μπορούν να διασφαλίσουν τα αγαθά της πολιτικής και νομοθετικής σταθερότητας μόνο μέσα από μία νέα πολιτειακή αρχιτεκτονική προεδρικού τύπου. Αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν αλλιώς.

 

 

  1. Η στάση σας στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το ίδιο απόλυτη. Κλείνετε το μάτι για συνεργασία στον κ. Τσίπρα;

 

Το αντίθετο ακριβώς. Εγώ θέλω να κλείσει ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να πάρουμε πίσω το ηθικό πλεονέκτημα. Θέλω εμείς να αναδειχθούμε ως αξιωματική αντιπολίτευση κι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

  1. Αν εκλεγείτε, στο πλαίσιο των εξαγγελιών σας για όριο 12 χρόνων θητείας στη Βουλή, θα αποκλείσετε από τα ψηφοδέλτια  στελέχη που τα έχουν συμπληρώσει, όπως για παράδειγμα ο Ευ. Βενιζέλος και ο Κ. Σκανδαλίδης;

 

Η πρόταση μου δεν έχει σχέση με πρόσωπα έχει σχέση με την καθιέρωση ενός κανόνα. Να μην συμμετέχουν στα επόμενα ψηφοδέλτια όσοι έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια στην Βουλή. Αναγνωρίζω ότι πρόκειται για μια τομή η οποία δεν έχει σχέση με την μη αναγνώριση της προσφοράς πάρα πολλών στελεχών και βουλευτών. Σχετίζεται με την ανάγκη μίας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, κυρίως με την ανάγκη να «ανοίξουν οι πόρτες» για να μπουν νέες κοινωνικές δυνάμεις στη Βουλή.

 

  1. Δεχτήκατε αυστηρή κριτική για το βίντεο με το οποίο παρουσιάζετε τους συνυποψηφίους σας έτοιμους να συνεργαστούν με τον Μητσοτάκη. Ειπώθηκε ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν βοηθούν την ενότητα.

 

Μία παράταξη, νέα αρχή στις σχέσεις της με τους πολίτες δεν μπορεί να κάνει με μισόλογα, υπονοούμενα και στρογγυλέματα. Η σύγχρονη προοδευτική πολιτική θέλει καθαρές απόψεις, καθαρή οριοθέτηση και κυρίως απεξάρτηση από την συντηρητική παράταξη. Σε ό,τι μας αφορά, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Γι’ αυτό μην ανησυχείτε για την ενότητα που χτίζεται μπροστά σας με καθαρές πολιτικές. Να ανησυχείτε για την ενότητα όταν επικρατούν η ένοχη υπεκφυγή και το παρασκήνιο.