Γιώργος Πατούλης : «Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιες για το μέλλον του τόπου τους»

«Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιες για το μέλλον του τόπου τους» , τονίζει από την Κόνιτσα που πραγματοποιείται το θεματικό συνέδριο με θέμα την Ισότιμη Συμμετοχή των Ορεινών Δήμων στην Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση της Χώρας , ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ , Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης .

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη, χωρίς να υπάρχει τοπική ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε πως οι Δήμοι είναι αυτοί που θα πρέπει να διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, με την προϋπόθεση όμως είναι να έχουν ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους. 

Εξειδικεύοντας τη θέση του ο κ. Πατούλης, τόνισε πως είναι άκρως αναποτελεσματικό και δυσλειτουργικό το ισχύον υπερσυγκεντρωτικό μέχρι σήμερα σχήμα λειτουργίας του Κράτους, με τους Δήμους αδύναμους και τους πολίτες αμέτοχους. Είναι κρίσιμο, οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν μόνες τους για τον τόπο τους ανέφερε και πρόσθεσε:

«Δεν είναι δυνατόν να προσελκύσεις επενδύσεις σε μια περιοχή που ο κάτοικος δεν αισθάνεται ασφαλής, γιατί ο Υπουργός από την Αθήνα αποφάσισε να κλείσει το αστυνομικό τμήμα, ούτε μπορείς να στηρίξεις την τοπική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα όταν αυξάνεις υπερβολικά τον ΦΠΑ. Πως θα λειτουργήσουν οι δημοτικές υπηρεσίες των ορεινών Δήμων αν δεν έχουν το προσωπικό;. Είναι δυνατόν να περιμένουν οι ορεινοί Δήμοι πότε θα τους εγκρίνει το Υπουργείο Εσωτερικών τα 20 εκατομμύρια για την χρηματοδότηση των αναγκών τους;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ διεκδικεί τη διοικητική ανεξαρτησία και ουσιαστική οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως μοναδικό τρόπο εξόδου από την κρίση, η οποία όπως ανέφερε, βασίστηκε σε ένα συγκεντρωτικό κράτος και ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης.