Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Κορυδαλλού Σταύρο Κασιμάτη,ο οποίος μιλάει στον Γιάννη Σαραντόπουλο για την κρίση , την κοινωνική πολιτική, τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή κρίση αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία της Τ.Α. ως πηγής πρωτογενούς εκπροσώπησης των πολιτών και ως σημαντικού θεσμικού φορέα οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι αναδεικνύει τις αδυναμίες και τους περιορισμούς της…
κ. Δήμαρχε θα μου επιτρέψετε αντί για ερώτηση να ξεκινήσω τη συνομιλία μας με τους στίχους του Καβάφη…
«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ, μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.
Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ. Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·
διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον. A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.
Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον. Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω».
Η πρωτοφανής, για τα μεταπολεμικά δεδομένα, κρίση που έπληξε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει δυσμενέστατες συνέπειες για τη χώρα μας, η οποία βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.
Η κρίση αυτή, όμως, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα προμηνύματα της κρίσης ήταν ευδιάκριτα, εδώ και πολλά χρόνια, καθώς υπήρχε σωρεία ανησυχητικών εξελίξεων, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Η σημερινή πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά επιβεβαίωση των ανησυχιών που είχαν εκφρασθεί, προ πολλού, τόσο για την πορεία του σύγχρονου κόσμου, γενικά, όσο και για την πορεία της χώρας μας.
Σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα οξύτατα προβλήματα φτώχειας, ανεργίας, κοινωνικών ανισοτήτων, περιθωριοποίησης και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής όλο και περισσότερων πολιτών. Ο κοινωνικός αποκλεισμός εξαπλώνεται με εμφανή τα σημάδια στην καθημερινότητα όλων μας. Εκτός από μια απλή διαχείριση της φτώχειας , υπάρχει λύση για την κοινωνική ενσωμάτωση και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν;
Η απάντηση στο πρόβλημα είναι να χτίσουμε ένα διευρυμένο δίκτυο δομών κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση και την κοινωνική εξαθλίωση.
Οι δήμοι αποτελούν τον πρώτο δέκτη κοινωνικών προβλημάτων λόγω της αμεσότητας της επαφής με τον πολίτη και την καθημερινότητά του. Η δυνατότητα που έχει η Δημοτική Αρχή να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο κοντά στα προβλήματα, και να γνωρίζει την πραγματική διάσταση των προβλημάτων βοηθά στην αποτελεσματικότερη λύση τους με πιο εξατομικευμένη και πιο ανθρώπινη προσέγγιση.
Εδώ όμως υπάρχει ένα θέμα. Για να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες, θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση, δηλαδή η αποκέντρωση, δεν είναι το ζητούμενο που θα μας δώσει περισσότερη εξουσία, αλλά είναι προϋπόθεση για να μας δημιουργήσει περισσότερα πεδία ευθύνης.
Η σημερινή κρίση αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία της Τ.Α. ως πηγής πρωτογενούς εκπροσώπησης των πολιτών και ως σημαντικού θεσμικού φορέα οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών, ενώ από την άλλη αναδεικνύει τις αδυναμίες και τους περιορισμούς της…
Μεγάλα θύματα της κρίσης οι γονείς και τα παιδιά. Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά;
«Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα…».
Δυστυχώς οι τοίχοι που χτίζουμε γύρω μας για να κρατήσουν τη λύπη μακριά, κρατούν απ’ έξω και τη χαρά. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορούμε να αφήνουμε τα παιδιά έξω απ’ την πραγματικότητα της ζωής μας .
Τα παιδιά αντιλαμβάνονται, ακούν, διαισθάνονται. Ζουν την κρίση με διαφορετικό τρόπο.
Τα παιδιά χρειάζονται απαντήσεις για αυτά που συμβαίνουν γύρω τους. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τα παιδιά μας για την υπάρχουσα οικονομική κρίση, φροντίζοντας ταυτόχρονα να μεταφέρουμε και αισιόδοξα αλλά ρεαλιστικά μηνύματα για βελτίωση της ζωής στο μέλλον.
Κάποια στιγμή την πραγματικότητα και αν δεν είναι έτοιμα, τότε θα είναι πιο ευάλωτα.
Η γνώση και η ψυχική ανθεκτικότητα σε όλα τα επίπεδα θα βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν πώς να μετασχηματίζουν ένα εμπόδιο σε μια ευκαιρία και να οπλίζονται με θάρρος και αισιοδοξία.
Δική μας υποχρέωση είναι να τους διασφαλίσουμε ότι μπορούμε, για να συνεχίσουν να αισθάνονται ότι είναι παιδιά και κυρίως να ζουν ως παιδιά.
Εμείς σαν δημοτική αρχή κινητοποιηθήκαμε άμεσα δημιουργώντας δομές και δράσεις πρωτοποριακές. Ενδεικτικά αναφέρω τη δημιουργία Ομάδας προστασίας ανηλίκων. Με εξαιρετική δράση και παρέμβαση σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και την εισαγγελία και με πρωτοβουλίες σημαντικές για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και προστασίας των παιδιών.
Το Κοινωνικό Φροντιστήριο, με προγράμματα ενισχυτικής μελέτης για παιδιά όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Επίσης Οργανωμένες Παρεμβάσεις στα Σχολεία, με θέματα όπως σχέσεις παιδιών γονιών, ενδοσχολική βία και η αντιμετώπισή της ,εξάρτηση από το διαδίκτυο κλπ. Σχολές γονέων, Ομάδες γονέων στις Κοινωνικές υπηρεσίες σε εβδομαδιαία βάση. Λειτουργία Τράπεζας Τροφίμων και Ρουχισμού, το πρόγραμμα ΣΤΗΡΙΖΩ, Πρόγραμμα εμβολιασμού ανασφάλιστων παιδιών κ.α.
Επίσης, Πρόγραμμα Εμβολιασμού και Παιδιατρικού Ελέγχου Ανασφάλιστων παιδιών. Αυτά, στην αρχή της κρίσης καθώς εκατοντάδες συμπολίτες μας έχαναν την εργασία τους και μαζί την ασφαλιστική τους κάλυψη, προβλέψαμε το κενό που διαμορφωνόταν στην εμβολιαστική κάλυψη των ανασφάλιστων παιδιών και οργανώσαμε έγκαιρα πρόγραμμα εμβολιασμού τους, σε συνεργασία με την ΜΚΟ Αποστολή Άνθρωπος.
Πάνω από 200 ανασφάλιστα παιδιά της πόλης μας εμβολιάστηκαν και πέρασαν από παιδιατρικό έλεγχο. Για όσα από αυτά διαπιστώθηκε πρόβλημα παραπέμφθηκαν δωρεάν για εξειδικευμένες εξετάσεις και γιατρούς. Προληπτικός Οδοντιατρικός Έλεγχος σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιά. Προληπτικοί Έλεγχοι στα Σχολεία. Με πρωτοβουλία των Κοινωνικών Υπηρεσιών και με την στήριξη της Ένωσης Γονέων του Κορυδαλλού, οργανώσαμε και συντονίζουμε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πρόγραμμα προληπτικών ελέγχων στα σχολεία της Α΄ βάθμιας και της Β΄ βάθμιας σε συνεργασία με την 2η Υγειονομική Περιφέρεια.
Επίσης, σε όλα τα Δημοτικά σχολεία του Δήμου μας πραγματοποιούνται, Οδοντιατρικός έλεγχος και αγωγή στοματικής υγιεινής, μυοσκελετικός έλεγχος, έλεγχος οπτικής οξύτητας, και έλεγχος των βιβλιαρίων υγείας όλων των μαθητών αναφορικά με την εμβολιαστική τους κάλυψη, από Οδοντίατρους, Παιδίατρους, και Επισκέπτριες υγείας του ΠΕΔΥ Νίκαιας.
«Η μοναξιά και η αίσθηση ότι δεν σε θέλουν είναι η χειρότερη φτώχεια».
Θεωρείται πια κοινότοπο να αναφέρεται κανείς στην οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων και στις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Αυτές όμως που δε φαίνονται και δεν υπολογίζονται με την πρώτη προσέγγιση είναι οι μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες στις δομές και τη λειτουργία της κοινωνίας. Συνέπειες που ίσως μελλοντικά να αποδειχθούν οδυνηρές. Αναφέρομαι στην αλλοίωση του κοινωνικού ιστού, στην κοινωνική συνοχής, τη ριζική αλλαγή στην αξιακή σύσταση της κοινωνίας κλπ. Από αυτά προκύπτει ότι η Τ.Α. αποκτά μια συνεχώς μεγαλύτερη διαχειριστική ευθύνη χωρίς να είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει αφού δεν υπάρχει οικονομικό υπόβαθρο. Για αυτούς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι προ των πυλών;
Οι Δήμοι οφείλουν να υπηρετήσουν την κοινωνική συνοχή των κοινοτήτων τους με στόχο τη διατήρηση των βασικών θεμελιακών δικαιωμάτων των πολιτών για ευημερία, αξιοπρέπεια και ασφάλεια.
Αυτήν την κρίση τη βιώνει κάθε δήμαρχος και στο σύνολό της η δημοτική αρχή.
Καθημερινά διαπιστώνουμε πως τα προβλήματα των συμπολιτών μας οξύνονται, οι κοινωνικές ανάγκες διευρύνονται, η φτώχια αγγίζει όλο και περισσότερες οικογένειες, η ανεργία αυξάνει με δραματικούς ρυθμούς.
Τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής τρίζουν κάτω από το βάρος αυτής της αδυσώπητης κρίσης.
Η μοναξιά και η αίσθηση ότι δεν σε θέλουν είναι η χειρότερη φτώχεια.
Ο Δήμος όμως, με τις λιγοστές αλλά σημαντικές για τις τοπικές κοινωνίες δυνάμεις του, οφείλει να δημιουργήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και ενίσχυσης των δημοτών.
Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την προστασία της οικογένειας, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων μέσω της ενίσχυσης των υφιστάμενων κοινωνικών δομών αλλά και μέσω της δημιουργίας νέων δομών αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας με σκοπό την απρόσκοπτη προσβασιμότητα των πολιτών στις δομές αυτές.
Άλλωστε, σε αυτούς τους επώδυνους καιρούς, πρώτιστο χρέος της κάθε Δημοτικής αρχής είναι να στηρίξει τους ανθρώπους, τους άνεργους τις οικογένειες που τα φέρνουν δύσκολα πέρα, τους ανασφάλιστους, τους αποκλεισμένους. Τα προβλήματα είναι πολλά και είναι γνωστά.
Οι δραματικές περικοπές στην χρηματοδότηση των δήμων, η έλλειψη εξειδικευμένου ή επαρκούς προσωπικού, η δυσκολία ενημέρωσης και συντονισμού κράτους, περιφέρειας και δήμων καθώς και η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και πρωτοβάθμιας υγείας.
Ιεραρχήσαμε τις ανάγκες μας και προχωρήσαμε στον ανασχεδιασμό των προτεραιοτήτων μας πρώτα στις κοινωνικές εκείνες ομάδες που αντιμετωπίζουν τα πιο πιεστικά προβλήματα ακόμα και στοιχειώδους επιβίωσης και στη συνέχεια στη σταδιακή αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου συνολικά των πολιτών.
Ήδη από το 2011 προχωρήσαμε σε λήψη δραστικών μέτρων, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουμε, την πιο αποδοτική και ουσιαστική λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών.
Στόχος μας και επιδίωξη μας ήταν να ανταπεξέλθουμε στις πρωτόγνωρες για τον τόπο μας ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από τις πολιτικές των απάνθρωπων μνημονίων.
Σε αυτά τα νέα και ανεξερεύνητα πεδία για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δήμος μας κλήθηκε να αντιπαρατάξει την ευθύνη των πράξεων. Πράξεις και πρωτοβουλίες που μας βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό να κρατήσουμε την πόλη μας όρθια…
Μπορείτε να αναφερθείτε επιγραμματικά στις δράσεις σας;
Οργανωθήκαμε έγκαιρα με ολική αναδιοργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών (με μετατάξεις και μεταφορά προσωπικού, με παρεμβάσεις κτηριακές και διοικητικές κ.ά).
Κινητοποιηθήκαμε άμεσα δημιουργώντας δομές και δράσεις πρωτοποριακές. Όπως ενδεικτικά αναφέρω τη δημιουργία και λειτουργία Τράπεζας Τροφίμων και Ρουχισμού, το πρόγραμμα ΣΤΗΡΙΖΩ, Πρόγραμμα εμβολιασμού ανασφάλιστων παιδιών κ.α.
Αντιμετωπίσαμε τους πολίτες συνολικά και όχι αποσπασματικά μόνο με την σποραδική προσφορά τροφίμων αλλά με μια συνολική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που απορρέουν από την οικονομική ανέχεια.
Ο πολίτης σήμερα ξέρει ότι όταν θα απευθυνθεί στις Κ.Υ. θα βρει ανθρώπους εκπαιδευμένους και καταρτισμένους που θα τον βοηθήσουν, θα τον στηρίξουν και θα τον καθοδηγήσουν πάντα με σεβασμό και εχεμύθεια.
Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης μέσα στην πόλη μας με την συνεργασία τοπικών οργανώσεων, κρατικών και ιδιωτικών φορέων, ιδιωτών, επαγγελματιών κ.α.
Αλλάξαμε τον τρόπο αντιμετώπισης των περιστατικών με την υιοθεσία πρακτικών που προασπίζουν και προωθούν την πραγματική έννοια της αλληλεγγύης (όπου αυτός που δέχεται βοήθεια κάποια στιγμή θα προσφέρει με την σειρά του έτσι ώστε να μην αισθάνεται επαίτης αλλά να αισθάνεται χρήσιμος και μέλος μιας κοινότητας).
Καθιερώσαμε και τηρούμε ηλεκτρονικό μητρώο, ενώ λειτουργεί εσωτερικός κανονισμός που ορίζει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα κάθε ειδικότητας και λειτουργεί επιστημονική ομάδα σε εβδομαδιαία βάση.
Τα τμήματα πλέον λειτουργούν με συγκεκριμένη κεντρική κατεύθυνση που σχεδιάζει εκτελεί και έχει την ευθύνη όλων των δράσεων κοινωνική παρέμβασης. Έτσι πετύχαμε εξοικονόμηση χώρων, μέγιστη αξιοποίηση του προσωπικού, κατάργηση επικαλύψεων, καλύτερο προγραμματισμό και συντονισμό των υπηρεσιών και των δράσεων.
Η οικονομική αδυναμία όλο και περισσότερων συμπολιτών μας να ανταποκριθούν στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος των υπηρεσιών υγείας δημιουργεί μία εκρηκτική κατάσταση. Ποιος είναι ο ρόλος και οι δράσεις της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου;
Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα, σε κοινωνικό οικονομικό, κι αναπόφευκτα, ατομικό επίπεδο, με την επικρατούσα κρίση να δυσχεραίνει την πρόσβαση όλο και μεγαλύτερων κομματιών του πληθυσμού σε υπηρεσίες και σε παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθιστώντας τα ευάλωτα στην ψυχική και σωματική ασθένεια, ο ρόλος κι ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από το να ενισχύσει το ήδη υπάρχον Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης με υποδομές και υπηρεσίες στην υγεία και την πρόνοια.
Ο Δήμος Κορυδαλλού συμμετέχει στο ΕΔΔΥΠΠΥ συμμεριζόμενος την ανάγκη για ανάπτυξη κι εφαρμογή προγραμμάτων Πρόληψης της Υγείας στους Δήμους, πιστεύοντας ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν την πλέον άμεση επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματά τους, και σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην προώθηση των θεμάτων πρόληψης, προαγωγής της υγείας και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής.
Εκτός από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Προαγωγής Υγείας, συμμετέχουμε στο Κέντρο Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Πειραιά, σε συνεργασία με την ΠΕ. Αττικής και τον ΟΚΑΝΑ.
Παρέχουμε την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ανασφάλιστους συνδημότες μας, δωρεάν και με όρους αξιοπρέπειας.
Σχεδιάζουμε, οργανώνουμε και υλοποιούμε προγράμματα αγωγής και προαγωγής υγείας στα σχολεία μας, στα ΕΔΑΠΕ και στο γενικό πληθυσμό, και συντονίζουμε προγράμματα προ-συμπτωματικού ελέγχου, σε συνεργασία με επιστημονικά έγκυρους φορείς για μια σειρά από χρόνια νοσήματα.
Έχουμε καθιερώσει τη Ψηφιακή Μαστογραφία. Ως μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ δώσαμε την δυνατότητα σε ένα σημαντικό αριθμό ανασφάλιστων γυναικών τα τελευταία 4 χρόνια, να πραγματοποιήσει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, στο πλαίσιο της πρόληψης του καρκίνου του μαστού.
Επίσης, Ψηλάφησης μαστού – Προληπτικός Έλεγχος, Πρόγραμμα Πρόληψης Οστεοπόρωσης. Σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ παροχή δωρεάν μετρήσεων οστικής πυκνότητας.
ΠΑΠ-ΤΕΣΤ – Γυναικολογικός Έλεγχος.
Σε συνεργασία με την Παιδική Πολυκλινική Πειραιά οργανώνουμε γυναικολογικό έλεγχο, έχοντας δώσει μέχρι σήμερα σε δεκάδες ανασφάλιστες και οικονομικά αδύναμες κατοίκους της πόλης την δυνατότητα να ελεγχθούν προληπτικά για το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με δωρεάν ΤΕΣΤ ΠΑΠ .
Σπιρομέτρηση και ενημέρωση για ΧΑΠ. Σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία οργανώνουμε Ημέρες ενημέρωσης για την Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια με δωρεάν σπιρομετρήσεις και εκτίμηση των αποτελεσμάτων από εθελοντές ιατρούς Πνευμονολόγους.
Ιατρείο Μνήμης.
Λειτουργούμε από τον Ιούνιο στο χώρο των Δημοτικών Ιατρείων, σε συνεργασία με την Ψυχογηριατρική εταιρία Νέστωρ, Ιατρείο Μνήμης – το μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά με πολύ μεγάλη ανταπόκριση όπου πραγματοποιούνται δωρεάν από Ψυχολόγο ψυχομετρικά τεστ για την διάγνωση της άνοιας.
Λιπομετρικός Έλεγχος – Διατροφή – Παχυσαρκία. Συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Εταιρεία Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας.
Οργανώσαμε Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας με προσφορά δωρεάν λιπομετρικού ελέγχου και παροχής διατροφικών συμβουλών και σχεδιάζουμε σε συνεργασία με την Διεύθυνση Βρεφονηπιακών & Παιδικών σταθμών παρεμβάσεις ενημέρωσης και πρόληψης για την υγιεινή διατροφή σε γονείς και παιδιά.
Πρόγραμμα Εξέτασης HIV και Ηπατίτιδας Α+Β. Σε συνεργασία με την ΜΚΟ PRAXIS. Διάρκεια 1 χρόνος με την κινητή μονάδα της PRAXIS.
Τράπεζα αίματος – Αιμοδοσία. Μια δράση που συνεχίζεται σταθερά με επιτυχία.
Δημοτικά Ιατρεία. Ομοιαπαθητικό, Φυσιοθεραπευτήριο, Διαιτολογικό, Νοσηλευτικό. (Άμεση αντιμετώπιση περιστατικών- ενεσοθεραπείες, μετρήσεις ζακχάρου, αλλαγές τραυμάτων κ.α.)
Στο τομέα της πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας γίνονται σειρά σημαντικών εκδηλώσεων και ημερίδων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Είναι φανερή, πιστεύω, μέσα από όλα αυτά, η προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Κορυδαλλού και η Διεύθυνση των Κοινωνικών Υπηρεσιών στον τομέα της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας των δημοτών. Μια προσπάθεια που λαμβάνει χώρα, μέσα σ’ ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, τόσο για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και για τους ίδιους τους πολίτες. Κυρίως για εκείνους τους συμπολίτες μας, που είδαν στα χρόνια της κρίσης, όλα αυτά που αποτελούν καθοριστικούς κοινωνικούς παράγοντες για την υγεία ενός ανθρώπου, όπως : η κατοικία, η μόρφωση, η εργασία, η κοινωνική ασφάλιση, οι κοινωνικές σχέσεις, η τροφή, το εισόδημα, να βάλλονται και να τελούν υπό αμφισβήτηση.
Καθώς η ύφεση βαθαίνει, οι μισθοί περιορίζονται και η ανεργία καλπάζει ασυγκράτητη, οι λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθαίνουν με ραγδαίους ρυθμούς. Η κρίση ενισχύει τα φαινόμενα έσχατης φτωχοποίησης, με συνέπεια τη δημιουργία ενός νέου στρώματος εξαθλιωμένων. Υπάρχει σχετική μέριμνα από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου;
Απέναντι σε αυτή τη νέα κοινωνική πραγματικότητα, οφείλουμε να διαμορφώσουμε τα δικά μας δεδομένα.
Το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του Δήμου έχει προχωρήσει σε νέες δομές και δράσεις. Συνοπτικά αναφέρω: Τράπεζα Τροφίμων Ρουχισμού και Ειδών Πρώτης Ανάγκης.
Άμεση Αντιμετώπιση Αστέγων με την παροχή μπάνιου, πλυντηρίου και σίτισης. Κοινωνικό Μαγειρείο. Κοινωνικές Δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας, σε συνεργασία με τον δήμο Αγ. Βαρβάρας. Κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, γραφείο διαμεσολάβησης.
Υπηρεσία Έκδοσης Βιβλιαρίων για τους ανασφάλιστους κατοίκους της πόλης μας.
Υπηρεσία Επιδομάτων Πρόνοιας. Διανομή Επισιτιστικού Προγράμματος (ΤΕΒΑ) σε 1160 άτομα. Διανομή Αποσυρόμενων Προϊόντων (φρούτων) στις ευπαθείς ομάδες.
Επίσης έχουμε ενισχύσει και αναπτύξει δράσεις και τμήματα, όπως: Πρόγραμμα Σίτισης Απόρων. Συμβουλευτικό Κέντρο , Γραφείο Διαμεσολάβησης , Πρόγραμμα στήριξης Οικογένειας.
Επίσης με την στήριξη του προγράμματος ΣΤΗΡΙΖΩ και της Τράπεζας τροφίμων που δημιουργήσαμε στηρίζουμε σε μόνιμη βάση πάνω από 200 οικογένειες και πάνω 500 οικογένειες λαμβάνουν έκτακτο εορταστικό βοήθημα σε τρόφιμα, παιχνίδια, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης.
Έχουμε καθιερώσει ακόμα Οργανωμένες Παρεμβάσεις για την Τρίτη Ηλικία, με συζητήσεις, σεμινάρια και δημιουργία ομάδων, από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, σε όλα τα ΕΔΑΠΕ του δήμου μας, ενώ συνεχίζεται το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.
Να παλέψουμε ώστε το εισιτήριο να έχει επιστροφή…
Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι η μετανάστευση των νέων. Σε άλλες περιπτώσεις πολλοί νέοι λόγω της αδυναμίας τους να βρουν εργασία, παρατείνουν την παραμονή τους στο οικογενειακό περιβάλλον ανήμποροι να διαγράψουν τη δική τους προσωπική διαδρομή. Στην περίπτωση αυτή είναι σαφές ότι κυριαρχεί η αίσθηση της ματαίωσης, της κατωτερότητας, της αδυναμίας ανάληψης πρωτοβουλιών με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται. Σε άλλες περιπτώσεις, νέοι με προσόντα, αδυνατούν να βρουν εργασία και μη αντέχοντας την καθημερινότητα στη χώρα τους, αναζητούν εργασία σε άλλες χώρες με συνέπεια η χώρα να χάνει το υψηλά καταρτισμένο δυναμικό το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας. Αν και είναι σαφές ότι το πρόβλημα δε λύνεται σε τοπικό ποια είναι η άποψή σας;
Είναι γεγονός ότι παρατηρείται σημαντική μεταβολή στην ελληνική κοινωνία, καθώς πραγματοποιείται μια σαφής έξοδος μορφωμένου εργατικού δυναμικού.
Η δυναμική του πιο ελπιδοφόρου ελληνικού στοιχείου «ξενιτεύεται». Αφήνουν πίσω τους μια χώρα γερασμένη και αφυδατωμένη από τις νεότερες και δημιουργικότερες γενιές της. Αυτή η κατάσταση πληγώνει όχι μόνο τη χώρα, αλλά και τη ζωή των γονιών και κυρίως των νέων.
Είμαι ανάμεσα σε αυτούς που ο γιος του, νέος επιστήμονας, αναζήτησε την τύχη του στο εξωτερικό.
Η αγωνία μας και ο πόνος συμπυκνώνεται σε λίγες μόνο λέξεις του. «Θέλουμε να εργαστούμε και να προσφέρουμε εδώ. Είμαστε ένα τεράστιο δυναμικό ανθρώπων με γνώση, ιδέες και διάθεση. Ένα δυναμικό που όμως αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζεται απλώς ως στατιστική για το φαινόμενο της διαρροής επιστημόνων». Και όλοι εμείς ελπίζουμε και παλεύουμε ώστε το εισιτήριο να είναι με επιστροφή.
Η μετανάστευση μια μορφή βίας καθώς ματαιώνει ένα μέρος των προσδοκιών των νέων ανθρώπων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η παραμονή τους δεν ματαιώνει ένα άλλο μέρος, ιδίως σε καιρό κρίσης. Το χειρότερο όμως είναι ότι όλο και περισσότερο ακούγεται η φράση, «τι να κάνει εδώ, να σηκωθεί να φύγει, να σωθεί».
Είναι πολύ δύσκολο να δώσει κάποιος οριστικές απαντήσεις σε ένα σύνθετο πρόβλημα, όπως και να κατηγορήσει τους γονείς ότι δεν επιθυμούν το καλό των παιδιών τους. Θα πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά και τους νέους να σκεφτούν μόνα τους το μέλλον τους χωρίς άμεσες ή έμμεσες επιρροές για τόσο σημαντικά θέματα εκθέτοντάς τους τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε επιλογής και όχι τις δικές μας ιδεοληψίες και προκαταλήψεις. Θα πρέπει να αναζητηθούν τα κίνητρα που θα κρατούν τους νέους επιστήμονες στη χώρα. Και αυτό θα πρέπει να γίνει με γνώμονα το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Είναι αναγκαίο πλέον να γίνει στροφή της Ελληνικής οικονομίας στην παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να βελτιωθεί η θέση της χώρας στο διεθνή ανταγωνισμό και να αξιοποιήσει παραγωγικά το ανθρώπινο δυναμικό της. Για να γίνει αυτό πρέπει το κράτος να σταματήσει να βάζει προσκόμματα σε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια και να είναι εμποτισμένο από την κορυφή έως τη βάση, με μια εχθρική νοοτροπία σε κάθε τι διαφορετικό, άξιο και δημιουργικό.
«Κάποτε χτίζαμε πολλούς τοίχους, σήμερα χρειαζόμαστε πολλές γέφυρες»
Τελικά ποιο είναι το κλειδί για την επιτυχία της όποιας κοινωνικής πολιτικής;
Για μένα κλειδί για έναν αποτελεσματικό προγραμματισμό είναι η σωστή διαχείριση. Θα ήθελα όμως να σταθούμε και στην εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών. Κάποτε χτίζαμε πολλούς τοίχους, σήμερα χρειαζόμαστε πολλές γέφυρες. Η κρίση ανέδειξε λαμπρά παραδείγματα αυτο-οργάνωσης και έμπρακτης υλοποίησης της αλληλεγγύης «από τα κάτω».
Προσωπικά με εντυπωσίασαν οι εκατοντάδες εθελοντικές οργανώσεις που σταθερά και με διαφάνεια παρέχουν πολύτιμο κοινωνικό έργο στους τομείς της υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων και το πλήθος των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης που δημιουργήθηκαν στις γειτονιές τα τελευταία χρόνια, με μόνο στήριγμα το απόθεμα χρόνου, υλικών αγαθών και, κυρίως, ψυχής, των ανθρώπων που τις στηρίζουν.
Με την συνεργασία δημόσιων ιδιωτικών φορέων της τοπικής κοινότητας και εθελοντών πετύχαμε να δημιουργήσουμε ένα υποστηρικτικό δίκτυο, με κύριο στόχο την φροντίδα και στήριξη των πιο αδύναμων, αντιμετωπίζοντας τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά με σεβασμό και αξιοπρέπεια, με ευαισθησία και κατανόηση. Ευαισθησία, συνεργασία, οργάνωση, αλληλεγγύη – ο άνθρωπος στο επίκεντρο. Αλληλεγγύη για εμάς ήταν και συνεχίζει να είναι μια μορφή συλλογικότητας, ένα εργαλείο παραγωγής πολιτικής δράσης και αντίστασης.
Η αλληλεγγύη σε όσους δοκιμάζονται, είναι ο τρόπος για να σφυρηλατούμε τους δεσμούς μας σαν κοινωνία, να εμπνεύσουμε συλλογική δράση και συνύπαρξη, να στηρίξουμε την περηφάνια και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, να ανακαλύψουμε και πάλι ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο λειτουργίας, κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα.
Και είμαστε περήφανοι που οι δράσεις Αλληλεγγύης του Δήμου Κορυδαλλού, όλα αυτά τα χρόνια, απευθύνθηκαν στους ανθρώπους που τις είχαν ανάγκη, χωρίς να τους μειώνουν, χωρίς να τους αδρανοποιούν, χωρίς να τους παγιδεύουν σε σχέσεις συναλλαγής που κρύβουν συνήθως οι ελεημοσύνες…