Γιατί ενοχλήθηκε ο κ. Αγοραστός από την δήλωση Πατούλη ;

Γιατί ενοχλήθηκε ο κ. Αγοραστός από την δήλωση Πατούλη ; Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός , φαίνεται ότι “ενοχλήθηκε” από τον κ. Πατούλη , μιας και ο τελευταίος δεν είπε τίποτε παραπάνω από αυτό που γνωρίζουν οι “παροικούντες την Ιερουσαλήμ” και όχι μόνο . Δηλαδή ότι η κεντρική εξουσία παρακρατεί χρήματα της Αυτοδιοίκησης και τα διαχειρίζεται η ίδια δια του εκάστοτε Υπουργού των Εσωτερικών , ωστόσο αυτή η γνωστή κατάσταση , την οποία αναδεικνύει για πολλοστή φορά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης , για τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας αποτελεί “πρωτοφανές  θεσμικό ατόπημα”. 

Μάλιστα αναρωτιέται ο κ. Αγοραστός πως είναι δυνατόν να δηλώνει ο κ. Πατούλης ότι τα χρήματα  των 325 Δήμων δεν τα χειρίζονται οι εκλεγμένες Δημοτικές Αρχές; και να εγκαλεί τον κ. Πατούλη αν συνειδητοποιεί τι λέει .

Γράφει ο Μάκης Μοσχοβούδης

Σύμφωνα με την δήλωση του: «Πρόκειται για άνευ ιστορικού προηγούμενου παραποίηση της πραγματικότητας αλλά και πρωτοφανές  θεσμικό ατόπημα.
Είναι δυνατόν Δήμαρχος για 11 συναπτά χρόνια και επι 3ετια Προέδρος της ΚΕΔΕ να δηλώνει ότι τα χρήματα  των 325 Δήμων δεν τα χειρίζονται οι εκλεγμένες Δημοτικές Αρχές; Συνειδητοποιεί άραγε  τι λέει;
Συνειδητοποιεί ότι κινούμενος μονότονα με βάση το μοτίβο «πάντα φταίει κάποιος άλλος» δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες ούτε στη χώρα μας ούτε στην Αυτοδιοίκηση ούτε στην κοινωνία;»

 

Ο κ. Αγοραστός έχει συνειδητοποιήσει ότι πάνω από 13 δις ευρώ τα τελευταία 6 περίπου χρόνια είναι τα παρακρατηθέντα χρήματα της αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία ;

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ δεν το γνωρίζει ; Το γνωρίζει και καλά μάλιστα , όπως γνωρίζει ότι η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση , εξαιτίας της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης , αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα .

Μήπως δεν γνωρίζει ότι με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου , η σημερινή Κυβέρνηση έθεσε υπό τον έλεγχό της τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων ;

Ασφαλώς και το γνωρίζει .

Προς τι λοιπόν η δήλωση και τα περί θεσμικού ατοπήματος ;

Η δήλωση Αγοραστού βάλλει ευθέως κατά του κ. Πατούλη , ταυτόχρονα όμως προκαλεί διχαστικές παρενέργειες στον ίδιο τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης , ενώ αφήνει στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική πάνω σε κορυφαία ζητήματα .

Επιπλέον , ερμηνεύεται και ως στάση υποβάθμισης  της διαρκούς προσπάθειας που καταβάλλει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ για αναβάθμιση του θεσμού , γεγονός που του προσδίδει πρωταγωνιστικό ρόλο συνολικά στον χώρο  της Αυτοδιοίκησης , διεκδικώντας καλύτερο παρόν και μέλλον για τον θεσμό ,ενώ θέτει την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της .

Φαίνεται ότι κάποιοι δεν μπορούν να συμβιβαστούν με αυτή την πραγματικότητα που θέλει τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ , δικαιολογημένα θα έλεγε κάποιος , να έχει τον πρώτο ρόλο στα Αυτοδιοικητικά πράγματα της Χώρας και έτσι , προσπαθούν να τον μειώσουν , αδιαφορώντας για τις όποιες δηλώσεις τους .

Το γεγονός ότι ο κ. Πατούλης βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα της Ανατολικής Αττικής και απέδειξε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι παρούσα και συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις , δεν άρεσε .

Άρεσε όμως στην κοινωνία που θέλει τους Πολιτικούς δίπλα της  , στην κοινωνία  από την οποία κρίνονται πρωτίστως οι Πολιτικοί , Αυτοδιοικητικοί και άλλοι .